Esemény

2023-05-16 11:24:00

Csabrendek, Rendeki Kézműves Porta

Rendhagyó Kukoricaórák a Rendeki Kézműves Portán

Rendhagyó Kukoricaórával, mesterségbemutatóval fogadja a műhelylátogató osztályokat májustól júniusig a Rendeki Kézműves Porta csuhéfonó és kovácsműhelye

Egy mesterség fenntartásának fontos része, hogy a mesterember „érzékennyé tegye” szűkebb-tágabb környezetét a mestersége problémáira, lehetőségeire.  A „Magtól a szatyorig” egy komplex programsorozat, amely ráirányítja a figyelmet a kihalófélben lévő csuhéfonásra. Célja, hogy alkotói környezetében minél korábban megismerkedjenek a gyerekek a kukorica felhasználási lehetőségeivel és a csuhéfonással, amely egy olyan életformát, életmódot is feltételez, amely megoldási mintákat mutathat a fenntarthatóság, a környezettudatosság fontos kérdéseire is.

A Rendeki Kézműves Porta örömmel fogadta az idei évben is a különböző helyi, környékbeli és távolabbi vidékről, így a Felvidékről is érkező iskolai osztályok látogatását. A „Rendhagyó kukoricaórákon” a tanulóknak lehetőségük volt a „Műhely - és padlásgaléria” megtekintésére: ahol Csikné Bardon Réka csuhéfonó „Kukoricamesék” c. mesekiállítása (magyar népmesék, mesehősök és mesterségek, életképek csuhészobrokból), valamint a a csuhéfonó saját és a Csabrendek környékén felkutatott régi csuhémunkák (padok, székek, szatyrok, tárolók) láthatóak. Az iskolásoknak lehetőségük volt mélyebben is bepillantást nyerni a csuhéfonó mesterségbe a székkötő mesterségbemutatón és a kézműves foglalkozáson keresztül, ahol is egyszerűbb csuhé díszeket készíthettek. A „Rendhagyó Kukoricaórák” része a Rendeki Kukoricaprósza kóstolása, és a „Csutkakirály” és „Csutkakirálynő” választás is, amikor is a kukoricatusából a legmagasabb torony építői jutalomban részesültek. Kísérőprogramként mesterségbemutatót tekinthettek meg a gyerekek Csik Tamás kovácsmesterrel a Porta kovácsműhelyében.