Esemény

2023-05-07 10:56:00

Pécsvárad

Részvétel az Eugenio Barba által vezetett 17. ISTA műhelyen

Az ISTA/NG egy vándorlaboratórium, amelyben Eugenio Barba vezetésével különböző színházi hagyományokat és stílusokat képviselő mesterek, valamint a világ minden tájáról jelentkező, tanulni vágyó művészek, kutatók két héten át együtt dolgoznak.

PRE-EXPRESSZIVITÁS – KOMPOZÍCIÓ – MONTÁZS

A 17. ISTA/NG magyarországi műhelye folytatja az Odin Teatret által kidolgozott műhelymunkát Pécsváradon, amelyben a művészi alkotás és a pedagógiai gyakorlat összeolvad a kutatással. Ez a termékeny és köztes zóna megfelel annak, amit a természettudományokban alkalmazott kutatásnak neveznek. A művészetben – különösen a színházban – a tiszta kutatás megegyezik az alapelvek keresésével.

Az ISTA/NG egy vándorlaboratórium, amelyben Eugenio Barba vezetésével különböző színházi hagyományokat és stílusokat képviselő mesterek, valamint a világ minden tájáról jelentkező, tanulni vágyó művészek, kutatók két héten át együtt dolgoznak. A műhelymunka konkrét következménye, hogy a fiatal színházművészek, a tapasztalt mesterek és az elméleti szakemberek közel kerülhetnek egymáshoz, és a kölcsönös megismerésen keresztül lehetőség nyílik a közös alkotásra.  A magyarországi szekció május 20-án a budapesti Nemzeti Színházban zárul az Eugenio Barba által tervezett és rendezett ANASZTASZISZ/FELTÁMADÁS című előadással, amelyet az ISTA/NG mesterei és résztvevői adnak elő.

Az ISTA 1979-es kezdete óta a következő helyszíneken került megrendezésre: Bonn (Németország, 1980), Volterra és Pontedera (Olaszország, 1981), Blois és Malakoff (Franciaország, 1985), Holstebro (Dánia, 1986), Salento (Olaszország, 1987), Bologna (Olaszország, 1990), Brecon és Cardiff (Egyesült Királyság, 1992), Londrina (Brazília, 1994), Umeå (Svédország, 1995), Koppenhága (Dánia, 1996), Montemor-o-Novo és Lisszabon (Portugália, 1998), Bielefeld (Németország, 2000), Sevilla (Spanyolország, 2004), Wroclaw (Lengyelország, 2005), Albino (Olaszország, 2016), Favignana (Olaszország, 2021).

Rendező: Eugenio Barba

Mesterek: 

  • Keiin Yoshimura, So Sugiura (Japán)
  • Parvathy Baul (India) 
  • I Wayan Bawa (Bali)  
  • Yalan Lin (Tajvan)
  • Alício Amaral, Juliana Pardo (Cia. Mundu Rodá, Brazília)
  • Alessandro Rigoletti, Caterina Scotti (Teatro tascabile di Bergamo, Olaszország)
  • Julia Varley (Odin Teatret, Dánia)
  • Ana Woolf (Argentína) 
  • Berecz István (Magyarország)