Esemény

2023-10-27 19:00:00

Budapest

Sarolta napok - Kulturális és közéleti program a Bródy-villában

Alexander Brody, a legendás amerikai–magyar üzletember és író korábbi villájában tizedszer rendezték meg a Sarolta szalont, ahol a helyi kulturális és politikai-gazdasági elit találkozhatott egymással.

A II. kerületi Sarolta utcában áll egy elegáns, Bauhaus stílusú villaépület, amelyhez a helytörténeti sétákon is elzarándokolnak. Az egykori Bródy-villát a háború után a kommunisták vették birtokba (lást keretes írásunkat), majd munkásszállás működött benne, mielőtt az egyik lakást megvásárolták új tulajdonosai, Levko Esztella és Boros Tamás. A színésznő-politikai elemző házaspár ekkor még nem tudta, hogy itt már korábban is szalonokat tartottak – a felújítás során tárult fel előttük a villa története, majd személyesen megkeresték az itt felnőtt Alexander Brodyt –, mikor 2022-ben elhatározták, megalapítják a Sarolta Kulturális és Közéleti Teret. Miután ők is két különböző világban – a művészetben és a politikában-gazdaságban – mozognak, szerettek volna e két világ képviselői számára találkozási pontot, programokat, közösséget teremteni. Éppúgy, ahogyan közel egy évszázaddal korábban a gabonakereskedő és lóversenymágnás Bródy János és festőművész felesége, Pollatschek Lili tették budai otthonukban.

A Sarolta szalonban immár tizedik alkalommal, rendhagyó módon két napon át fogadták nappalijukban a meghívott vendégeket, hogy Budapest három fontos történeti korszakát szalonbeszélgetéseken és helyspecifikus színházi elő­adásokon keresztül bemutassák, amivel a független színházi szférát is támogatták. Esztella alkotóként is érintett, de férjével közös szívügyük a rendszerkritikus, emiatt kivéreztetett független kortárs kultúra életben tartása.

A ház adta az inspirációt

„Ezen a házon végigvonult a történelem, a harmincas évek idilli nagypolgári miliőjétől a világháborún és a kommunista államosításon át végül az ide elszállásolt ukrán vendégmunkásokig. Fontos volt, hogy ez a két nap ne csak történelmi visszatekintés legyen, hanem reflektáljunk a mára is. Második ősbemutatónk, a háború alatt és után megerőszakolt nők történeteiből, a mellettünk folyó háborúval is fájdalmasan rezonál. Így vagyunk Alexander Brody történeteivel is, rengeteg olyan kurrens téma érdekelte, amelyek ma minket is foglalkoztatnak, például, hogy mit jelent hazafinak lenni, magyarnak lenni” – mondta el bevezetőjében házigazdánk, Levko Esztella.

Részletek: 

https://nepszava.hu/3214201_budainak-lenni-vilagnezet-polgari-szalon-a-brody-villaban