Esemény

2024-01-19 11:00:00

Gare Maritime, Tours & Taxis, Rue Pickard 11, Brüsszel

Sculptura - Nemzetközi Szobrászati Kiállítás Brüsszel

A 2023-ban került megrendezésre az első Scultura nemzetközi szobrászati kiállítás, amelyen a 23 művészt felvonultató sikeres debütálását követően, a Sculptura idén 2024-ben mintegy 40 nemzetközi művész alkotásait mutatja be, több mint 20 európai országból.

Orosz Klára alkotásai a Sculptura Fesztiválon

Dátum:  január 19. - március 10.

Időpont: 10:00

Helyszín: Gare Maritime
Tours & Taxis

null

Orosz Klára: "Művészeti gyakorlatom az idők során megváltozott és átalakult a "hagyományos" szobrokból olyan installációkká, ahol a közönség kapcsolatba tudott lépni a tárgyakkal és a térrel. Elkezdtem felnagyítani azokat a szobrászati ​​formákat, amelyekbe az emberek beléphetnek. Ezeket a szobrászati ​​elemeket általában más médiával (videó vagy fotó) kombinálták. Érdeklődésem a funkcionalitás volt, ezért elkezdtem tárgyakat tervezni, hogy az emberek kipróbálhassák. A nyilvánosság részvétele munkám egyik legfontosabb szempontja. A pozíció jobban bevonná őket, és a darab szerves részévé tenné őket.

Munkáim általában az adott galériás szituációt veszik fel és alakítják át interaktív tájképgé. Hatással van a közönségre, arra készteti őket, hogy azt tegyék, amit a galériatérben általában nem: „használják”, élvezik és fizikailag megtapasztalják a műalkotást. Célom, hogy eltüntessem a határokat a néző és a résztvevő között, és meghívjam a közönséget az interakcióra, a részvételre és az élvezetre."

3D Pixel egy interaktív installáció, egy izgalmas játék, amely minden korosztály számára készült, fiatal és felnőtt közönség számára egyaránt. Orosz Klára képzőművész több ezer kis piros kockát szór szét a Sculptura #2 Art Festival területén, de hogy mit építenek belőlük, az teljesen a résztvevők fantáziájára van bízva.
A 3D Pixel installáció nemcsak anyaghasználatában, hanem vizuális jellemzőiben is szokatlan és izgalmas. A piros kockákból álló halmok szemet gyönyörködtetőek, magukra vonják az emberek figyelmét. Az installáció kötetlen párbeszédre invitál, és a szabadság élményét kínálja - lehet, hogy valaki a kockahalmokba ugrik, vagy mindenféle konstrukciókat épít.
A résztvevők megismerhetik saját kreativitásukat és a közös alkotás örömét azáltal, hogy fizikailag "használják", kísérleteznek és élvezik a műalkotást, miközben a néző és a résztvevő közötti határok feloldódnak.


A 3D Pixel először 2010-ben került kiállításra Pécsett, Magyarországon, az "Európai Kulturális Fővárosok Projekt" részeként. Az installáció három különböző helyszínen került bemutatásra a "Közben" projekt részeként, amelyet a "Approach Art Association" szervezett. 2012-ben Rómában, Olaszországban mutatták be különböző nyilvános helyeken, a Római Magyar Akadémia művészeti rezidenciaprogramja során. 2013-ban Budapesten, Magyarországon - a Placcc Fesztiválon, 2016-ban Tihanyban, Magyarországon - az Artplacc Fesztiválon és 2023-ban Drezdában, Németországban - az OSTRALE Biennále 023 keretében.

3D Pixel a Pixel Múzeumban kerül kiállításra a Gare Maritime mellett a Tour & Taxis oldalon.

Dodeka-Komplex, 2020, helyspecifikus installáció, rétegeltelmez, ragasztó, alumínium lemez, gyorskötöző, (méret változó)

Platóni Testek, 2016, helyspecifikus installáció, bükkfa, ragasztó, (méret változó)

https://culture.hu/hu/brussels/esemenyek/orosz-klara-alkotasai-a-sculptura-fesztivalon

https://www.sculpturafestival.be/index.php