zeneművészet

Hír

2023-08-31 17:12:00

Káptalantóti, Ábrahámhegy

Sikerrel zárult az első Káli Klasszik Nyári Akadémia és Fesztivál

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat egyik fénypontja volt a júliusban megrendezett Káli Klasszik Nyári Akadémia és Fesztivál, melyen a Génie oblige tehetséggondozó program művészei is részt vettek.

Kapcsolódó személyek:

Génie oblige programjával Polgár Éva csatlakozott a Káli Klasszik nyári akadémia és fesztiválhoz, és ezzel létrehozta együttműködését a Fejes Akadémia Művészeti Egyesülettel.

A tehetséggondozás és -felfedezés jegyében a nyári akadémián napi öt órában zajlott a művészeti oktatás a káptalantóti Művelődési Házban 2023. július 27-30-ig. A zongora kurzusokon öt hallgató vett részt, köztük Orsovai Endre zeneakadémiai hallgató, aki korábban már a Liszt utazási ösztöndíjban is részt vett. A mesterkurzust előadások, növendék- és művésztanári koncertek egészítették ki. A fesztivál nyitókoncertjét Polgár Éva és Fejes Krisztina (zongora), Szabó Gábor (hegedű), Szűcs Máté (brácsa), és Onczay Zoltán (cselló) adták Haydn, Brahms, Piazzolla, és Kodály műveiből válogatva. A hangverseny az ábrahámhegyi művelődési központban került megrendezésre július 27-én.

A Káli Klasszik nyári akadémia és fesztivál egy nagyszabású zárókoncerttel zárult le július 30-án, melyet a kurzus hallgatói, egyben fiatal művészei adtak. Orsovai Endre Chopin f-moll balladáját mutatta be. Társaival a káptalantóti művelődési házban adták a koncertet telt házas közönség előtt és zajos sikerrel. A koncert során Polgár Éva moderátorként kötötte össze a műsorszámokat és előadókat, mindig beleszőve érdekes zenetörténeti információkat a beszédembe, hogy a fiatalok számára is közel hozza a klasszikus zenét. 

https://www.fejesacademy.com/hu/kali-klasszik

https://magyarnemzet.hu/kultura/2023/08/katartikus-hangversennyel-ert-veget-az-elso-kali-klasszik

https://papageno.hu/intermezzo/2023/07/komoly-sikerrel-zarult-az-elso-kali-klasszik-fesztival-a-balatonnal/