Esemény

2023-07-31 23:03:00

Törökszentmiklós, Klein-Lábassy Kultúrkúria

Szövőtábor Törökszentmiklóson

2023.07.31-08.04 között 3. alkalommal került megrendezésre a szövőtábor Törökszentmiklóson a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti egyesület szervezésében, melyre az ország minden szegletéből érkeztek a tanulni vágyó szőnyeg- és vászonszövők.

2023.07.31-08.04 között 3. alkalommal került megrendezésre a szövőtábor Törökszentmiklóson a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti egyesület szervezésében, melyre az ország minden szegletéből érkeztek a tanulni vágyó szőnyeg- és vászonszövők. A tábornak otthont adó, frissen felújított Klein-Lábassy kultúrkúria különleges atmoszférája igazán inspiráló környezetet biztosított a munkához.

A program központi témája az Újratervezés - gyapjúszövés a XXI. században, illetve a népművészet és a dizájn kapcsolata volt.

Landgráf Katalin és Lőrinc Etel textilművészek vezetésével résztvevőként minden nap előadásokat hallgathattunk tervezésről, ritmusról, színtanról, hagyományos népi motívumokról, takácsokról és a szövés új irányairól is. Az előadások után pedig különféle feladatokban erősen ki kellett lépni a komfortzónánkból és a megszokott helyett új irányokat keresni. Ezek közé tartozott egy hagyományos szőnyeg séma újszerű ritmizálása, egy keleti típusú szőnyeg színeinek összeállítása, illetve egy természetből vett motívum textilre való átkomponálása. Nagyon sokféle érdekes és izgalmas munka született. Emellett kaptunk színtan gyakorlati feladatokat, pihenésképpen pedig "élő szövőszékként" működtünk.

Szabad időnkben is sokunknak tervrajzok, gyapjak, fonalak, befűzési kották voltak a kezében, vagy éppen egy szövőszék alatt kuporogva a lábítókat kötöttük át, ami jól mutatta, hogy a szövésről való együtt gondolkodás és az alkotó munka egy pillanatra sem állhat meg! Házi feladatként egy, a táborban megtervezett tároló és/vagy hordozóeszköz megszövését kaptuk, melyet remélhetőleg a jövő évi táborban közösen fogunk befejezni és egy mini tárlatra összehozni.

A tábor résztvevőivel közösen meglátogattuk a helyi Apáról fiúra kézműves egyesületet is, ahol egy csodálatos kiállítást tekinthettünk meg a "Kalotaszegi barangolók" gyöngyfűző alkotók munkáiból.

A táborról a törökszentmiklósi városi TV készített riportot, mely itt érhető el: https://youtu.be/GYwkWOLVw1g