Esemény

2023-07-21 15:35:00

Vajdaság

Tanyaszínház 2023

Petőfi-előadással készül a nyárra a vajdasági Tanyaszínház

A Tanyaszínház nevű vándorszínházat 1979-ben alapította meg Kovács Frigyes színész és Hernyák György rendező azzal a céllal, hogy a vajdasági falvakban és tanyavilágban élő magyarok számára színházi élményt biztosítson. A minden nyáron újraszerveződő társulat gerincét az épp egyetemi tanulmányaikat folytató színiakadémisták alkotják. Próbáik és bemutatójuk helyszíne hagyományosan Kavilló, ahol az első előadás is megszületett, és ma már a társulat bázisaként szolgál. A színészek kezdetben gyaloghajtású és szamárvontatta szekerekkel rótták a bácskai és bánáti utakat, valamivel később pedig kerékpárokra nyergeltek át. Ma már traktorutánfutókon a díszleteikkel és jelmezeikkel együtt utaznak nagyjából másfél hónapos vándorlásuk során, melynek keretében 25-30 helyszínen, iskola- és kocsmaudvar, vásártereken, futtballpályákon állítják fel alkalmi színpadokat. Előadásaiknak az elmúlt több mint négy évtized alatt közel félmillió nézője lehetett.”

A társulat idén Petőfi Sándor A helység kalapácsa című műve alapján készült, Útkeresők címmel színre vitt előadást mutatja be.

Az előadás apropóját a Petőfi Sándor-emlékév, vagyis a költő születésének 200. évfordulója adta. Az idei bemutató különlegessége, hogy a Tanyaszínház elindítói – Hernyák György rendező és Kovács Frigyes színész – ismét együtt dolgoznak benne.

Az előadás népszerűsítéséhez portréfotók készültek a társulat tagjairól, amely fényképek korabeli technikával készült felvételeket imitálják. A fotókat a társulat facebook oldalán lehet követni. A fényképekhez szövegek is tartoznak, ahol a társulat tagjai arról vallanak, hogy mit jelent számukra a Tanyaszínház.