Esemény

2023-11-14 17:00:00

D épület, II. em. 316 terem, Leányka utca 6-8., Eger

Tiltott absztraktok

Bánki Ákos filmje, beszélgetés a rendezővel

Ellehetetlenített egzisztenciák, betiltott kiállítások, disszidáló másképpgondolkodók. A Tiltott absztraktok című művészettörténeti témájú ismeretterjesztő film a magyarországi absztrakt festészet 1956 és 1968 közötti időszakáról szól, azon belül is a Zuglói Körről, mely köré a huszadik századi magyar képzőművészet ma is élő legnagyobb alakjai, mint Molnár Sándor, Bak Imre, Nádler István és Deim Pál tartoztak.

TILTOTT ABSZTRAKTOK (2018)

/Illegal Informel/

magyar dokumentumfilm

játékidő: 61 perc

1956. Amerika nemcsak Marilyn Monroe-ért és Elvis Presley-ért rajong. A múzeumok és galériák kiállítótereit megtöltik az új festészeti irányzat, az absztrakt expresszionizmus képei. Jackson Pollock és Mark Rothko festményei az individualizmust, demokráciát hirdetik. Egy kis ország Közép-Kelet-Európában pedig éppen ekkor vívja harcát a szabadságért.

A filmben megszólaló festők indulásukról vallanak egy szürke korban, saját élményeiken keresztül '56-ról, és arról, hogy a szocialista realista művészetpolitika idején hogyan sikerült megszerezniük a számukra szabadságot jelentő festészeti tudást.

A film arra a feladatra vállalkozik, hogy személyes történeteken és életutakon keresztül bemutassa egy nemzedék erkölcsi választását, e művészeti ág mögött rejlő hitét a szabadságban és autonómiában.

rendező: Bánki Ákos

szakmai konzulens: Rieder Gábor

operatőr: Szandtner Dániel, Lapos László

narrátor: Kroó Ádám

vágó: Batka Annamária

gyártásvezető: Sváb-Kovács Szilveszter

közreműködtek: Bak Imre, Fajó János, Keserü Ilona, Klimó Károly, Molnár László, Molnár Sándor

előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=RRqWnUw0CbA

Bánki Ákos festőművész, kurátor előadása.

  • D épület, II. em. 316 terem, Leányka utca 6-8., Eger
  • 2023. November 14., kedd, 17:20 óra

----

A "Szellőztető" című előadás sorozat a Képzőművészeti és Művészetelméleti Intézet programsorozata a képzőművészetről, az épített és az elgondolt világról.

Az előadások gondozói:

Kopasz Tamás, intézetigazgató egyetemi docens

Kopacz Kund, tanársegéd

Sárosi Dániel, művésztanár