Hír

2023-12-18 21:10:00

Újvidék

Vajdasági Magyar Drámaíró Verseny

Brestyánszki Boros Rozália, Góli Kornélia és Oláh Tamás lesz a 21. Vajdasági Magyar Drámaíró Verseny három szerzője, a rendezők pedig Mezei Kinga, Ricz Ármin és Urbán András.

Az Újvidéki Színház drámaíró versenyét hagyományosan a Magyar Dráma Napján tartották, hiszen az, hogy éppen ezen a napon születik meg három vadonatúj drámai szöveg, szimbolikus jelentéssel is bírt. Az utóbbi években viszont szervezési, technikai és egyéb problémák miatt a drámaíró verseny átcsúszott januárra – tudtuk meg Lénárd Róberttől, a színház művészeti vezetőjétől, aki hozzátette, most az említett szimbolikusságot szeretnék visszaállítani.

- Ezekből a szövegekből később akár egész estés előadás is születhet. Régebben többször is volt példa arra, hogy a szerzők a versenyen megírt darabot kibővítették és a színház repertoárra is tűzte – mondta Lénárd Róbert – emellett ez a rendezvény volt az évadnyitó is, nem csak az Újvidéki Színházé, hanem a vajdasági magyar színházi közösségé.

Drámaírásra az idén három dramaturgot kértek fel, Brestyánszki Boros Rozáliát, Góli Kornéliát és Oláh Tamást. Az általuk létrehozott szövegeket Mezei Kinga, Ricz Ármin és Urbán András állítja színpadra, 24 óra leforgása alatt. A három ősbemutatót a közönség szeptember 21-én este 7 órától láthatja az Újvidéki Színházban. A rendezvényen szinte teljes létszámban részt vesz a Zentai Magyar Kamaraszínház és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház társulata, de a Szabadkai Népszínház néhány művésze és a Művészeti Akadémia elsőéves diákjai sem maradnak ki.

Ugyancsak a korábbi évek gyakorlatához híven a Vajdasági Magyar Drámaíró Verseny estéjén derül majd ki az is, hogy a nézők szavazati alapján kik az előző évad legjobb művészei az Újvidéki Színházban, valamint a Pataki Gyűrű-díj jelöltjeit is kihirdetik.

 https://m.vajma.info/cikk/kultura/15944/Vajdasagi-Magyar-Dramairo-Verseny-ismet-a-Magyar-Drama-Napjan.html