Esemény

2022-04-20 11:15:00

Capa Központ

Válogatás 40 év legjobb magyar sajtófotóiból

Az MMA-ösztöndíjjal támogatott kongói anyagom is helyet kaptt az elmúlt 40 év legjobb sajtófotói között

Felemelő feladat volt az utóbbi negyven év legjobb sajtófotóiból válogatni. Újra átéltem pályám minden szakaszát a MÚOSZ által évente meghirdetett Magyar Sajtófotó Pályázatra beküldött képek közt: végignéztem fiatalkori példaképeim fotóit, majd kortársaim és a magam képei következtek, láttam bejelentkezni és megerősödni a mai középgenerációt és már itt vannak a legfiatalabbak is. Több ezer képből állt össze ez a kiállítás, amely szándékaim szerint bemutatja a legjellemzőbb témákat, megjeleníti a kollégák önálló gondolatait, sok esetben világosan felfedezhető benne egy-egy fotóriporter saját stílusa. Engem lenyűgözött a fotóriporterek elkötelezettsége és áldozatvállalása, ahogy sokszor a maguk örömére, nem megrendelésre dolgoznak fel fontos témákat.

A sajtó aranykora a gazdasági válsággal 2008-ban véget ért. Azóta minden szerkesztőségben spórolnak a munkatársakkal és a munkatársakon. Ezzel párhuzamosan újra megjelentek a kiállításokon a magas színvonalú, ám a sajtóban publikálatlan, hosszú távú esszék, riportok. Sajnos, mert ezeknek a sajtóban lenne a helyük és tisztességes honorárium járna értük.

Ahogy mindig, most is sok a tehetség. Csak nézzenek körül itt a kiállításon. Biztos találnak kedvenc képeket, amelyekre évtizedekig vagy akár örökre emlékezni fognak. Itt a valóságot láthatják, retus nélkül. Akit a kiállítás után még jobban érdekel a riportfotó, forgassa az 1992-től folyamatosan megjelenő Az év fotói című könyveket és keresse fel honlapunkat a sajto-foto.hu oldalt.

Bánkuti András fotóriporter, a kiállítás kurátora, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya elnöke