film- és fotóművészet, képzőművészet, népművészet, színházművészet, zeneművészet

Esemény

2024-08-09 09:17:18

1100 éve Európában, 20 éve az Unióban

Miben rejlik a világhírű magyar lelemény? Hogyan határozzuk meg önmagunkat 1100 éves nemzetként?

Országjárásának első állomásához érkezett az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban című kulturális programsorozat. Augusztus 10. és 16. között 14 programmal várják az érdeklődőket Székesfehérváron, a Királyi Napok kísérőrendezvényeként. Tematikus, interaktív kiállítások, színház, cirkusz- és táncművészeti előadások, foglalkozások, összművészeti beszélgetés, közönségtalálkozóval egybekötött filmvetítés, hagyományainkat ápoló kézműves foglalkozások, hungarikum játéktér és a magyar konyha remekeit kínáló gasztrobusz is szerepel az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban kulturális eseménysorozat székesfehérvári kínálatában. A Székesfehérvári Királyi Napokhoz csatlakozva 14 programmal várják az érdeklődőket a kultúrstratégiai intézmények augusztus 10. és 16. között.

Az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban című kulturális programsorozat a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jön létre. A programsorozatban résztvevő kultúrstratégiai intézmények: a Hagyományok Háza, a Magyar Nemzeti Levéltár, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ tagintézményei: az MNMKK Iparművészeti Múzeum, az MNMKK Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, az MNMKK Magyar Nemzeti Múzeum, az MNMKK Magyar Természettudományi Múzeum, az MNMKK Országos Széchényi Könyvtár, az MNMKK Petőfi Irodalmi Múzeum, valamint a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ, a Nemzeti Filmintézet, a Nemzeti Színház, a Nemzeti Táncszínház, a Nemzeti Művelődési Intézet és a Szépművészeti Múzeum.

Az országjárás második állomása Sopron lesz, ahol augusztus 17. és 21. között a 35. Páneurópai Piknikhez kapcsoltan valósulnak meg a kulturális programsorozat eseményei. A részletes eseménynaptár a Kultúra.hu oldalon érhető el.