Rudolf Anica

művészetelmélet

Bemutatkozás

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szereztem diplomát, majd néhány évig könyvkiadói szerkesztőként dolgoztam. 2008-tól vagyok tagja az Új Művészet képzőművészeti folyóirat szerkesztőségének, 2019-től vezető szerkesztőként veszek részt a lap életében. 2011-től rendszeresen publikálok – zömmel külföldi és hazai kiállításokról, a képzőművészeti élet jelenségeiről, tendenciáiról. Ugyancsak tevékenyen részt veszek az Új Művészet online kiadásának, illetve könyveinek szerkesztésében, a lap életével kapcsolatos eseményekben. Az ösztöndíjas időszakban kritikatörténettel foglalkozom.

Az 1864-ben Maszák Hugó által alapított, mindössze hat lapszámot megélt Magyar Képzőművész című folyóirat óta sok olyan orgánum működött Magyarországon, amelyeknek fő vagy mellékprofiljuk a művészeti kritikaírás volt. A XX. század elején Lyka Károly alapította Művészet minden bizonnyal e szemlélet alapkövének és mértékadójának tekinthető. Az első világháborút követően számos különböző profilú kiadvány jelent meg, egyesek a műgyűjtésre, mások a művészetelméletre helyezték a hangsúlyt – a magyar nyelvű kritikaírás történetének ezen első fejezetei jól feldolgozottak.

Kutatásomban a 60-as évek második felétől kezdődően elemzem, a Pogány Ö. Gábor főszerkesztése alatt működő Művészet című folyóirat szemléletét, illetve az 1960-as, 70-es évek napilapokban megjelenő kritikáit. Kutatásom második fő pillérét a rendszerváltás és az azt követő évtizedek alkotják a különböző, hosszabb-rövidebb időt megélt vagy még ma is élő print folyóiratok kritikai tevékenységének feltérképezésével. Fő célom arra a kérdésre választ találni, hogy létezik-e hazánkban a minőségi kritikaírásnak élő hagyománya, valamint milyen stílus- és hangnemváltások, jellegzetességek figyelhetők meg.

Iskolák

Jelenlegi Munkahely

Hírek, Események

2024-03-14 00:00:00

Esemény

Sulyok Gabriella kiállítása az ókori keleti és a görög mitológia által ihletett, fehér papíron feket...

Hír

Jávor Piroska szentendrei festőművész 80. születésnapja alkalmából nyílt kiállítás a Fő téri Képtárb...

Hír

A Déri Múzeum gyűjteményéből a Tégláson fellelt bronzkard és balta mellett arany ékszerek, csonteszk...

2023-12-08 09:00:00

Esemény

A Hegyvidék Galéria szeretettel várja a szakma képviselőit, valamint minden kedves érdeklődőt A Hegyvidék képzőművészeti múltja című művészettörténeti konferenciára

2023-12-14 18:00:00

Esemény

Az Esterházy Privatstiftung 2023-ban ismét meghirdeti az Esterházy Art Awardot. A díj kulturális jelentősége nem csupán odaítélésében, hanem a kapcsolódó kiállításban is megnyilvánul. Célja a kortárs képzőművészet és a nemzetközi párbeszéd támogatása.

2023-11-28 11:23:00

Hír

A szoborpark minden évben új kiállítást rendez, amely csaknem egész évben ingyen látogatható. A kiállításra pályázat útján lehet bekerülni, amelyet szakmai zsűri bírál el, minden évben. A nyertes pályamunka a pályázati kiírásnak megfelelő feltételekkel díjazásra kerül.

2023-08-01 18:01:00

Hír

Idén az YBL6 Művészeti Tér ad otthont a Derkovits Gyula-ösztöndíjasok bemutatkozó kiállításának. Az 1955-ben alapított ösztöndíj a 35. életévüket még be nem töltött művészek pályakezdését támogatja, a fiatal alkotók legfeljebb három alkalommal nyerhetik el.

2023-06-14 09:00:00

Esemény

Idén hatodik alkalommal rendezik meg a Művészetpedagógiai Konferenciát, melybe először kapcsolódik be főszervezőként a Magyar Képzőművészeti Egyetem. Az eseményre több száz friss szakmai inspirációra vágyó művész, pedagógus és kutató érkezik a világ számos pontjáról.

2023-02-01 12:37:00

Hír

Hosszútávú oktatási és művészeti együttműködési megállapodást kötött Indiában a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a negyvenhatezer hallgatót számláló óriásegyetem, a MaharajaSayajirao University (MSU). A megállapodást Dr. Erős István, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora kezdeményezte és írta alá.

2023-01-25 12:09:00

Hír

Tót Endre és a Szépművészeti Múzeum a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet lebonyolításában pályázatot hirdet művészeti kutatásra épülő projektterv megvalósítására

2022-12-15 12:05:00

Hír

December 14-én negyedik alkalommal és öt kategóriában adták át a vállalati és művészeti világ összekapcsolódásait díjazó elismerését, az Art is Business Díjat.

2022-12-06 12:06:00

Esemény

Az Új Művészet folyóirat 33 éves fennállása óta több nehéz időszakot is megélt, ennek ellenére – a rendszerváltáskor alakult lapok közül egyedüliként – folyamatosan meg tudott jelenni. Remélve, hogy a jelen gazdasági helyzet sem fog ki rajtuk, művész- és galériás barátaik segítségét kérték.