film- és fotóművészet, képzőművészet, művészetelmélet

Hír

2024-10-10 00:00:00

Budapest

Renoir, a megosztó művész

2024 októberében újra mozikban az Exhibition on Screen-sorozat Renoir, a megosztó művész című filmje

Az Exhibition on Screen-sorozat ezúttal a philadelphiai Barnes-gyűjteményben található Renoir-művek bemutatásával hozza közelebb a nézőkhöz az impresszionista mester kései művészetét, és egyúttal betekintést enged a gyűjtemény alakulásába csakúgy, mint az intézmény működésébe. Phil Grabsky vezető producer így fogalmazta meg a küldetését:

"Egy olyan múzeumról szóló film esetében, mint amilyen a londoni National Gallery, az Ermitázs vagy a Prado, fennáll a veszélye, hogy a végeredmény egy összefüggéstelen festménylista lesz, kevés kontextussal, tehát nincs dramaturgia a történetben. A szemem előtt nem ez a cél lebegett, miután a Barnes-gyűjteményt alaposan végignéztem. Ami megragadott, az a Picassók, Van Gogh-ok és Cezanne-ok között a több tucatnyi késői Renoir-mű volt. Renoir korai impresszionista művei – amelyek közül néhányat a kiállításon is bemutatunk – a legnépszerűbb impresszionista alkotások közé tartoznak, de aztán Renoirnak elege lett ebből a radikális stílusból, és irányt váltott! Ez a pradigmaváltás forradalmi volt, és nem mindenki ízlésének megfelelő – sem akkor, sem ma –, de Cézanne és Picasso elismerően nyilatkoztak róla, sőt nagy hatással volt rájuk Renoir kísérletező kedve és kreativitásának kibontakoztatása. Renoir – általunk könnyen befogadható – impresszionizmustól való drámai eltávolodása nélkül talán gyökeresen másképp alakulhatott volna a művészettörténeti fejlődés: a posztimpresszionizmus, a kubizmus és a mai kortárs művészet alapjai. Egyszerűen fogalmazva: Renoir kései műveinek – amelyek közül sok e philadelphiai galéria falain található – megértése nélkül nehéz megérteni a modern művészetet."

A filmben szereplő művek listája: Tánc a Moulin de la Galette-ben (1876), Gyermekek a tengerparton, Guernsey (1883), A nagy fürdőzők (1884–1887), Mosónő és gyermeke (1886), A művész családja (1896), Akt tájban (1917 körül), Fürdőzők (1918–1919 körül), Kompozíció, Öt fürdőző (1918 körül).

A Exhibition on Screen a Seventh Art Productions gyártó és nemzetközi forgalmazó díjnyertes dokumentumfilm-sorozata. A produkciós vállalat több mint 35 éve készít képzőművészeti, zenei és történelmi dokumentumfilmeket, idáig összesen közel 200 alkotást jegyez. Kizárólagos kelet-közép-európai forgalmazója a Pannonia Entertainment.