Hír

2021-01-05 18:46:00

Kerekegyháza Ágostondűlő tanya 18. a tanyámon

2020.09.01-2020.12.31. Szobortermése

A szeptembertől december végéig készült szobrok leírása és fotó dokumentációja szerepel ebben a bejegyzésben.

A szeptember és október adott lehetőséget szobrok készítésére odakint, mert fűthető zárt műteremmel nem rendelkezem. November és a december már nem volt ilyen kegyes. Abben a harmad évben hét darab szobrot tudtam készíteni, ezekből hat konkrét szobor kisplasztika léptékű, egy pedig 190 cm magas, szobor, anyaga: bazalt, andezit, gránit, homokkő. Valamint nagy feladatot vállalva magamra, nekiláttam a kő és szobor szállító, emelő kapacitásom kiépítéséhez. Ez konkrétan egy 6x6-os terepes Ural 4320 teherautót jelent, amit már megvásároltam és elkezdtem felújítani, átépíteni. Valamint, ami még nagy falat és hátra van, egy 10 tonna súlyt biztonsággal emelő rakodó daru megvásárlása és az előbb említett teherautóra való felszerelése lesz. Ez nagyon drága ezért erre még gyüjtenem kell.

A szobor termésről részletesen!

A szobrok amelyeket készítettem a már ismert tematikus rendszeremen belül a malomkő szobrok közé tartoznak.

-Az első áll egy öreg bazalt utca kőből, egy kicsi kézi malomkőből, egy szép bazalt szilánkból - amelyet a Csobáncon találtam -, valamint egy természetes kavicsból, így ebben a sorrendebn összeépítve. Minden köve a szobornak öreg bepatinázódott, sokatlátott darab, történetük van, mind emberi léptékben, mind földtörténetileg, sürített idő minden szobrom.

-A második szobrocska is hasonlít az elsőre, ugyan úgy egy bazalt utca kő a talpazata, egy öreg kicsi kézi köszörűkő a teste éás egy gyönyörű lapos kopott folyami kavics a lebegő eleme, a tetején szintén egy folyami kavics kapott helyet. aranyos kis lekerekedett formáival nőiesebb, mint a testvére, nem annyira kemény férfias.

-A harmadik szobrocska is hasonló logikával készült, annyi különbséggel, hogy még nőiesebb lett kerekded formáival. az alapköve egy természetes andezit darab asszimetrikus formával, ez különös szépséggel ruházza fel. A test egy gyönyörű hosszúkás homokkő kavics felállítva, ezen egy bazalt szilánk van kiegyensúlyozva vízszintesen, végül szintén egy szép kavics koronázza a szobrot.

- A negyedik szobrocska az előző testvére, hasonló formavilággal, bár teljesen különböző kövekből. Az alapzata egy fekete andezit kavics, amely legalább kétszer akkora, mint a magkő, ezért igazából nem is alapzat, hanem a szobor egyenrangú része. A magkő egy homokkő kavics, melynek felső felére egy bazalt szilánk került, egyensúlyi elemként, majd ezt koronázza meg a már szinte kihagyhatatlan kavics.

- Az ötödik szobrocska egy örlőtégely egy örlőkővel, ez a szobrocska diabázból (olivingabro) készült. Gyönyörű zöld kő a Bükk és a Mátra találkozásánál termett. Nagyon egyszerű szinte minimál alkotás, mert egy alapkőből és egy örlőkőből áll. Az alapkő egy nagyon szép formájú természetesen hasadt darab körülbelül 50Kg-ot nyomhat, az örlőkő pedig egy természetes gránit kavics. A szobor természetesen műalkotás, de adott esetben magok örlésére is használható, az az két funkciós.

- A hatodik szobor a legnagyobb Ő egy 190 cm magas alkotás, mely áll egy gránit alapkőből, egy szép bazalt orgona darabból, egy gyönyörű öreg kézimalom alsó kövéből, egy elképesztő természetes formájú bazalt szilánkból ( a Hajagosi bányából), valamint az elmaradhatatlan természetes kavicsból. Ősi szimbólum, Kereszt, Ember, Nap minden egyszerrre, ezek a titkok számomra is titkok, amíg azok maradnak, addig számomra érdekesek és izgalmasak is lesznek.

- A hetedik szobor is kisplasztika, és lényegében ugyan az a logika mentén készült, mint a többi malomkő vagy köszörűkő szobrocska, egy nagyobbacska gránit alapon van egy öreg készi köszörünek a köve, melyen egy bazalt szilánkot egyensúlyoztam ki, amelyre az elmaradhatatlan természetes itt éppen egy andezit kavics került.