Hír

2023-09-20 12:35:00

Akron, Ohio, USA

2023. szeptember 17-én ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját az Akroni Magyar Ház

2023. szeptember 17-én ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját az Akroni Magyar Ház.

2023. szeptember 17-én ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját az Akroni Magyar Ház.

Az 1867-es kiegyezést követően kivándorlás indult meg az országból, amely az 1880-as, 1890-es években vált tömeges méretűvé, illetve a századforduló utáni években, 1906-1907-ben érte el csúcspontját. az Osztrák Magyar Monarchia területéről 1867-től 1914-ig, illetve Trianonig, főleg az USA-ba, a kivándorlók száma 1,5-1,8 millió fő közé tehető.

A cél-területek: New Brunswick, Passaic, Trenton, Perth Amboy (New Jersey), Pittsburgh, Bethlehem, Johnstown, Unitown, McKeesport (Pennsylvania), Cleveland, Akron, Youngstown, Toledo (Ohio), Bridgeport (Connecticut), Chicago (Illionis), South Bend (Indiana), Flint, Detroit (Michigan), továbbá West-Virginia és Missouri államok is. Abban az időben aránylag kevesen választották a nyugati parton Kaliforniát, továbbá Floridát, Texast. A magyarok tehát döntően az észak-keleti parton, az acél-, és vasút-ipari, valamint a bányavárosokban telepedtek le. Ennek magyarázata az, hogy többnyire bányákban, vaskohókban, acél-, textil-, porcelán-, téglagyárakban kaptak állást. De az 1956-os forradalom után is sok magyar talált új otthonra az Ohio állambeli Akron-ban.

Az Akron-i magyarok 1923-ban alapították meg a Magyar Házat. „A klub létrehozóinak szeme előtt a 20. század 20-as éveiben az a vágy lebegett, hogy életben tartsák a magyar hagyományokat gyermekeik számára és a következő nemzedékek is büszkék legyenek amerikai magyar identitásukra. A klubnak jelenleg helyet adó épület 1965 októberében épült. Akkor kulturális érdeklődésű körök, női klubok voltak a leggyakoribb látogatók, de még futballcsapat is működött az intézmény keretein belül. A 70-es évek közepén szombat esténként táncos mulatsággal egybekötött vacsorára várták a magyar közösséget. Talán ez az a tradíció, amely leginkább átöröklődött napjainkra: a csirkepaprikás és a töltött káposzta még mindig annyira népszerű az akroni diaszpóra körében, hogy a magyar háznál máig van lehetőség kéthetente a finom lakomát elkölteni, vagy hazavinni és a családot megörvendeztetni. Az alapítvány tagsága jelenleg 180 fő körül mozog.” – mondta el Verhás Lajos, az Akroni Magyar Ház alelnöke a Cleveland-i Bocskai Rádiónak.

A centenáriumi ünnepségen a clevelandi magyar közösség vezetői, többek között  Bóna Richárd atya, a Szent Imre-Templom plébánosa és Dr. Krasznai Csaba püspök úr, a Kálvin Zsinat elnöke és az Első Magyar Református Egyház lelkipásztora, tiszteletbeli konzul is jelen voltak. Az eseményen fellépett a Cleveland-i Regös Tánccsoport. A magyaros vacsora után a zenéről az Alex Udvary Band gondoskodott.

Felhasznált irodalom:

Bába Szilvia [2015]: Az óperenciás tengeren túl. Magyar identitás a diaszpórában. Kárpát-haza könyvek. Nemzetstratégiai Kutatóintézet – Méry Ratio Kiadó, Budapest, 306 old.

Fotó forrása: https://www.facebook.com/profile.php?id=100082353372144