Hír

2023-11-06 11:16:00

Welland, Kanada

95 éves Kanada Ontario tartományában, Welland-ban található Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Templom

2023. november 5-én ünnepelte Welland-i Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Egyházközség a templom fennállásának 95. évfordulóját.

Trianon után, a II. világháború előtt Kanadába ekkor indult meg a tömeges kivándorlás, döntően az amerikai 1921. évi „Emergency Quota Act” és a 1924. évi, még szigorúbb, „Immigration Act” – bevándorlási törvény – elfogadásának következtében, mivel ez utóbbi évi ezer főben limitálta a magyar bevándorlók számát az USA-ban.

Ontario, Manitoba és Saskatchewan északi részeire, továbbra is a megműveletlen területekre, farmokra irányította a bevándorlókat az állam. Sokan azonban a nehézségek miatt máshová költöztek. Jelentős vándorlást okozott még a gazdasági válság következtében fellépő munkanélküliség is.

A Fraser folyásának alsó vidékén, Brit Columbia-ban, az Okanagan-tó és Ontarióban, a dohányvidékek környékén – Delhi-ben, Courtland-ben, Niagara Falls-on, Hamilton-ban, Welland-ban, Toronto-ban, Windsor-ban, Brantford-ban –, továbbá a Quèbec tartománybeli Montreal-ban sok magyar telepedett meg. Sok magyar bevándorló segítette a tartomány acélipari fejlődését, valamint a Welland-csatorna megépítését. 

Welland-on 1926-ban Mosonyi Lipót OFM buzdította a magyarokat, hogy szervezzék meg önálló egyházközségüket. Nyiri István volt az, aki egy évvel később nekilátott a szervezéshez és elkezdték építeni a Magyarok Nagyasszonya templomot. Az építkezést 1928-ban fejezték be Hédly Jeromos OFM vezetésével és a torontói érsek még abban az évbe fel is szentelte a templomot. Miskei László plébános úr már 19 éve szolgálja a Wellandi Magyarok Nagyasszonya Templomában a közösséget.

2023. november 5-én ünnepelte az egyházközség fennállásának 95. évfordulóját. Az ünnepi szentmisét Gerard Paul Bergie torontói püspök és Miskei László atya celebrálta. Ezután a Magyar Házban, ebéddel folytatódott az ünneplés, amelyen köszöntőt mondott Szenthe Anna, a Kanadai Magyar Kulturális Tanács elnöke, Vance Badawey föderális parlamenti képviselő, Frank Campion, Welland város polgármestere és Igaz Máté Magyarország Torontói Főkonzulátusának ügyvivője. Miskei Atya köszönetet mondott a megjelenteknek a folyamatos támogatásért.

Felhasznált irodalom:

Bába Szilvia [2015]: Az óperenciás tengeren túl. Magyar identitás a diaszpórában. Kárpát-haza könyvek. Nemzetstratégiai Kutatóintézet – Méry Ratio Kiadó, Budapest, 306 old.

Fotók forrása:

https://hungarianheritageincanada.ca/uploads/gallery/ba192f7f-c73b-4fe7-8ba0-17bc85b63d8b/8d74883a-e590-4940-91c5-c626fc60e714__1920.jpg

https://www.facebook.com/HUNGARY.ChurchWELLAND/?locale=hu_HU

https://www.facebook.com/search/top?q=consulate%20general%20of%20hungary%20in%20toronto%2Fmagyarorsz%C3%A1g...