Hír

2022-11-22 14:30:00

Örkény István Színház

A Főváros 150. születésnapjára meghirdetett Ünnepi Drámapályázat drámaantológia kötetbemutatója

November 22-én, szerda délután mutatták be Pest-Buda-Óbuda egyesítésének évfordulója alkalmából, azaz a Főváros 150. születésnapjára meghirdetett Ünnepi Drámapályázat drámaantológia kötetét az Örkény Színházban. A kötet a zsűri által a nyolc legjobban sikerültnek gondolt drámát foglalja magába.

A kétfordulós drámapályázat finisébe összesen tizenhat kész színpadi mű került: a bemutatón elhangzott, tervben volt, hogy az antológia a tíz legjobban sikerült drámát tartalmazza majd, a végső szám – leginkább terjedelmi okok miatt – végül nyolc lett, de ahogy Gáspár Máté kulturális szakember, a kötetbemutató moderátora fogalmazott „(…) így is egy meglehetősen színvonalas drámakötettel bővült a magyar kortárs irodalom könyvespolca”.

Az ünnepi drámakötet szerzői és műveik – névsorrendben – így Egressy Zoltán: Nemzeti szélcsend; Horváth György Tibor: A józsefvárosi szabó; Kisari Szabolcs: Titkos menetrend; Kontos Miklós: Stég; Németh Ákos: Más; Pass Andrea: Polaroid Budapest; Szabó Borbála: Száz karácsony, Budapest; valamint Trencsényi Katalin: Automaxi lettek.

A meglehetősen jó hangulatú bemutató elsődleges célja – mely a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Művelődési Központ (BMK) közös eseménye volt – a nyolc dráma szerzőjének, valamint a legtöbb budapesti kőszínház igazgatóinak összeismeretése volt, hiszen a főváros darabonként maximum ötmillió forinttal támogatja ezeknek a műveknek a bemutatását.