Hír

2023-07-30 09:26:00

Hódmezővásárhely, Mátyás utcai Olvasókör

A képek felértékelődése a történettudományban – Fotók és képeslapok ikonológiai megközelítésben

A Vásárhelyi Történettudományi Találkozón többek között az egyre fontosabbá váló képkutatásról is szó esett.

A Vásárhelyi Történettudományi Találkozó a Dél-Alföldi régióban egyedülálló, értékteremtő tudományos fórum, amelynek keretében minden nyáron több, mint egy héten át hallgathatnak előadásokat az érdeklődők a történelem és társtudományai köréből.

A Hódmezővásárhely kulturális-tudományos életében az elmúlt 16 évben meghatározó konferencián 2023-ban közel hatvan előadó vett részt, köztük az ország több városából érkező egyetemi, főiskolai tanárok, kutató tudósok, történészek, pedagógusok, doktoranduszok.

A XVI. Történelemtudományi Találkozó programjában, július 30-án 16:30-tól Dr. Pusztai Virág tartott előadást A képek felértékelődése a történettudományban – Fotók és képeslapok ikonológiai megközelítésben címmel. Az előadás bemutatott egy szemléletváltást: míg korábban a történettudomány nem tekintett igazán megbízható forrásként a képekre, az ezredforduló környékétől azok egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a kutatásokban. A fix nézőpontú, objektív narratíva ideáját felváltotta az a szemlélet, hogy a történelem egyéni történetek összessége. Ez lehetővé tette, hogy a képeket a maguk szubjektív tulajdonságaival együtt emeljék be a források sorába, hiszen az alkotó elfogultságából, az idealizálás fokából, a keletkezés idején ható ábrázolási konvenciókból, vagy a kép megrendezettségéből is fontos információk olvashatók ki.