Esemény

2023-09-13 10:00:00

A Magyar Művészeti Akadémia Székháza - Pesti Vigadó

A Magyar Művészeti Akadémia Ösztöndíjprogramjának megnyitója a Pesti Vigadóban

A Pesti Vigadóban megnyitották a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjprogramját

2023. SZEPTEMBER 13. SZERDA. 21:21

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) 2023–2026-os Művészeti Ösztöndíjprogramját a Pesti Vigadó dísztermében szeptember 13-án nyitották meg. Az MMA idén tavasszal immár hatodik alkalommal hirdette meg három évre szóló művészeti ösztöndíját, azaz az ünnepségen a hatodik évfolyam ösztöndíjasai körében ünnepeltek.

Vashegyi György, az MMA elnöke ünnepi beszédében kiemelte, hogy az ösztöndíjprogram megalapításával gyökeresen új és nagy léptékű lehetőség nyílt meg a fiatal és középgenerációs művészek életében, amely által 2018-ban megindult a magyar művészetmecenatúra egyik legnagyobb szabású kezdeményezése. Az idei száz új ösztöndíjassal hatszázra emelkedett a részt vevő ösztöndíjasok száma.

Az elnök kifejezte reményét, hogy az évi száz ösztöndíjasból erős közösség kovácsolódik, amely véleményformálóként és értékközvetítőként is részt vesz a művészeti és kulturális életben.

A Pesti Vigadóban megnyitották a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjprogramját

Csáji László Koppány, a Magyar Művészeti Akadémia Művészet-módszertani Kutatóintézetének igazgatója az ösztöndíjasok anyagi támogatáson túli lehetőségeiről beszélt a megnyitón

Fotó: MMA MMKI

A rendezvényt Szokody Anikó zongoraművész és Szentpáli Roland tubaművész, zeneszerző közös produkciója nyitotta meg: Szentpáli Roland Carmen-fantázia című darabját adták elő. Közben az MMA Művészeti Ösztöndíjprogram ösztöndíjasainak alkotásaiból készült válogatást tekinthették meg a résztvevők diaporámán.

Szokody Anikó és Szentpáli produkciójával kezdődött  a megnyitó

Szokody Anikó zongoraművész és Szentpáli Roland tubaművész produkciójával kezdődött a megnyitó

Fotó: MMA MMKI

Vashegyi György ünnepi beszzéde után Csáji László Koppány, az MMA MMKI igazgatója ismertette az ösztöndíjprogram célkitűzéseit, valamint az ösztöndíjasok lehetőségeit a program ideje alatt és a végzést követően.

Kiemelte, hogy az MMA művészeti ösztöndíja nem csupán anyagi támogatást jelent, hiszen általa a művészek és művészetelméleti szakemberek rendkívül fontos szakmai kapcsolatokat építhetnek ki, melyek akár művészeti területeken átívelő alkotó tevékenységre is lehetőséget adhatnak a jövőben.

Az MMA MMKI igazgatója hangsúlyozta, hogy a műhelybeszélgetéseken, szekciótalálkozókon és alkotótáborokon kívül a kutatóintézet olyan programok szervezésével is igyekszik támogatni az ösztöndíjasok szakmai fejlődését, melyeken nemzetközi szinten elismert művészekkel és szakemberekkel ismerkedhetnek meg.

Az ösztöndíjas évek lejártát követő lehetőségek között említette az Essentia Artis rendezvénysorozatot, valamint az Ösztöndíjas Eredmények Népszerűsítési Programját, melynek keretében a végzést követő öt éven keresztül nyújt az intézmény financiális és szakmai segítséget a korábbi ösztöndíjasoknak.

Ismerős arcok a fiatal ösztöndíjasok között: Temesi Ferenc Kossuth-díjas író és Viola Szandra költő, író, rádiós műsorvezető

Ismerős arcok a fiatal ösztöndíjasok között: Temesi Ferenc Kossuth-díjas író és Viola Szandra költő, író, rádiós műsorvezető

Fotó: MMA MMKI

Ezt követően Juhász Zoltán népzenész, az MMA tagja és Juhász Réka népdalénekes, művészeti ösztöndíjas közös előadásában visai népzene, valamint egy bukovinai Mária-ének csendült fel.

A megnyitó műsorát Kisfaludy Zsófia színművész versmondása zárta: Marcsák Gergely kárpátaljai író, költő Ketten egy öreg házban és Ároklét című verseit adta elő.

Vashegyi György, az MMA elnöke bízik abban, hogy az ösztöndíjasokból erős és véleményformáló művész közösség jön létre

Vashegyi György, az MMA elnöke bízik abban, hogy az ösztöndíjasokból erős és véleményformáló művészközösség jön létre

Fotó: MMA MMKI

Az előadások után a művészek az első ösztöndíjas találkozón vehettek részt, amelyre rendhagyó módon nem a Hild-villában, hanem a nyitóünnepség helyszínén került sor. Az idén 1200 pályázó közül kiválasztott száz új ösztöndíjas megismerhette szekcióvezetőit, szekciótársait, és kötetlen szakmai beszélgetést folytattak.