Hír

2022-12-15 14:00:00

Budapest

A Paradigma Ariadné és a GUBAHÁMORI iroda beszélgetett a fiatal építész lét kihívásairól

Létezik-e fiatal építész? Ha pedig igen, akkor létezik öreg építész? Ha a fiatal kísérletező és friss, akkor az öreg unalmas? Nem egészen, ezt próbálta körül járni a MÉSZ beszélgetése.

A Magyar Építőművészek Szövetsége és a Kortárs Építészeti Központ szervezésében megvalósult beszéletés a következő felütésekkel jött létre:

"Fiatal építésznek lenni egy egészen sajátos emberi és szakmai helyzet, mely gyakran sajátos kihívásokkal is jár. A beszélgetésen arra keressük a választ, hogy milyen viszonyban állnak egymással az építészeti gyakorlatban közelmúltban egyre nagyobb teret nyert megközelítések (legyenek azok digitális technikák: generatív, parametrikus, BIM-alapú tervezés; vagy akár elméleti nézőpontok: spekulatív és/vagy kritikai tervezői alapállás - melyek egymástól persze nem is függetlenek) és a világ nagyon is materiális állapota: az anyagok hozzáférhetősége és az új anyagok szerepe, a különféle kifutású és kiméretű gazdasági és politikai krízisek. Végleges választ talán nem találunk, de ez nem is baj: válságos időkben a válasz maga a diskurzus."

Végül a beszélgetés sokkal inkább szólt arról, hogy termékenyebb párbeszédet tudna szülni, ha fiatal építészeket nem önmagukban kérdeznék saját helyzetükről, hanem építészeket több generációból a szakmát érintő kérdésekről.