Hír

2023-09-06 14:42:00

Pécs

A Pécsi Székesegyház Palestrina Kórusának története és repertoárja 1962-től 1987-ig (tanulmány)

A Palestrina Kórus Hergenrőder Miklós vezetésével végzett negyedszázados munkáját bemutató írás a Parlando zenepedagógia folyóirat 2023/4. számában jelent meg.

A Pécsi Székesegyház Palestrina Kórusa utolsó 35 évének feldolgozása után megtörtént az azt megelőző időszak repertoárjának feltárása és elemzése. Ezzel hat teljes évtized művészeti munkája vált áttekinthetővé, az ez idő alatt énekelt többszáz mű jegyzékével. 

A Hergenrőder-korszak repertoárjának vizsgálatát megnehezítette, hogy kórusnapló csak az 1973 utáni évekről állt rendelkezésre. A hiányzó évekről az Új Ember folyóirat egyházzenei rovatának adatai, és néhány egyéb forrás segítségével lehetett információt gyűjteni, nagyjából 70-80%-os eredménnyel.

A cikk igyekszik láttatni a kórus által végzett munka rendkívüli nagyságát, és a repertoárban 25 év alatt végbement változásokat.

Az írás lezáró része, tulajdonképpen melléklete a már említett zeneműjegyzék, amely nem csupán felsorolás; a címek mellett szerepel, hogy melyik mű hány évben, összesen hányszor hangzott el, érzékeltetve ezzel a műnek a repertoárban betöltött súlyát (hiszen akadnak kompozíciók, amelyeket közel száz alkalommal énekelt a kórus, ám olyanok is, amelyeket valamilyen okból csupán egyszer). 

A tanulmány online elérhető a Parlando folyóirat weboldalán.