Esemény

2023-07-11 12:11:00

Makedónia

A tizedik típusú találkozás

az Észak-Macedón Köztársaság Kulturális és Információs Központja "Kapcsolat" projektjének 10. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás Szófiában.

"Tizedik típusú találkozás" - a kiállítás neve nem a csillagász és ufológus Hynek osztályozása szerint lett megadva, de gyümölcsöző asszociációkat okozhat, és segítheti a képzeletet a mindennapi élet korlátain túli fejlődésben.
A "Kapcsolat" projekt 10 éven keresztül képviselte az észak-macedóniai művészek képzőművészetét, összekapcsolta őket bolgár kollégáikkal, tájékoztatta a kulturális közvéleményt a képzőművészet újdonságairól.
Idén 2023-ban a Szófiai Észak-Macedón Kulturális Központ "Kapcsolat" projektjének kiállításával ünnepeljük a 10 éves évfordulót, és maga a kiállítás a kiválasztott alkotók legújabb művészeti alkotásait mutatja be. Mindenki művészete más és más, és a különböző szerzőknek lehetőségük lesz arra, hogy bemutassák legújabb művészeti és esztétikai törekvéseiket.
Minden művész három alkotással vehet részt. A szerzők az általuk választott technikával - festmény, grafika, plakát, fotó, szobor stb. A művek szállításának technikai lehetőségei miatt a formátumokat illetően bizonyos korlátozásokra van szükség, például a képek hosszabbik mérete nem haladhatja meg a 110 cm-t, a háromdimenziós művek esetében pedig egyedi esetekben megbeszélésre és felbontásra lesz szükség.

Az első kiállításra Szófiában, a Nemzeti Képzőművészeti Akadémia "Academia" galériájában kerül sor (2023.07.11 - 2023.07.31.), amelyet a várnai kiállítás követ.
A részvételi javaslatokat a következő művészeknek küldték el: Gordana Vrencoska, Dejan Ivanov - Margush, Jana Maneva - Chuposka, Marijana Ivanova, Perica Georgiev, Zoran Miše, Pavel Tselkoski, Goran Trichkovski, Marjan Dzingarov, Momchil Mirchev, Svilen Stefanov, Rosen Toshev, Ricardo Quaresma Vieira, Valter Pratas és Ferencz Zoltán.
A 10. évforduló alkalmából a szófiai Észak-Macedóniai Kulturális Központ katalógust készít és nyomtat ki, amely a 2012-ben indult és csak 2013-at kihagyva a mai napig tartó "Kapcsolat" művészeti projekt kiállításának szentelt.
A kiállításra szánt műveket legkésőbb 2023. június 30-ig kell eljuttatni a szófiai Észak-Macedón Köztársaság Kulturális és Információs Központjába, az "Oborishte" utca 7. szám alá. Korábban a kiállítás reklámanyagának és katalógusának elkészítéséhez a szerzőknek legkésőbb 2023. június 15-ig kell elküldeniük a művek fényképeit a rmkic@yahoo.com címre.
 
Kurátor: dr: Ivo Pecov