Hír

2023-12-04 23:46:00

Hit Rádió, Budapest

Akik latinul írtak Magyarországról - Humanista történetírás a XVI-XVII. századi Magyarországon

2023. november 30-án a Hit Rűdió Visszapillantó című műsorában beszélgettem Besztercei Márk szerkesztővel a 16-17. századi magyarországi latin nyelvű történetírásról, aminek kapcsán szóba került Bethlen Farkas Erdély története is.

"A XVI-XVII. század viharos évtizedeiből több esemény is általánosan ismert a magyar történelem kapcsán. 1526 - Mohács, 1541 - Buda eleste és még sorolhatnánk. A Visszapillantó legfrissebb adásában egy másik oldalról közelítjük meg a korszakot, a magyar humanista történetírás szemüvegén keresztül. Szóba kerül maga a humanizmus, illetve beszélünk annak latinságáról is, amelyet neolatin névvel szokás illetni. Ezt követően fordulunk rá a magyar humanistákat konkrétabban érintő kérdésekre, mint például hogy kik voltak a fontosabb szerzők és mely témákról írtak, illetve hogyan tekintettek a korszak Magyarországának helyzetére? Végül kitérünk a jelenleg futó kutatásokra és a téma lehetséges aktualitásaira is."

A fentebbi sorok jelentek meg a Színes századok youtube csatorna ajánlójában, felvezetve a 2023. november 30-án folytatott beszélgetést, mely a Visszapillnató című történelmi tárgyú műsor 2023. december 1-jei adásában hangzott el, majd 2023. december 4-én felkerült a youtubra is.

A Besztercei Márk szerkesztő megtisztelő megkeresésére vállaltam el a beszélgetést, ahol a 16-17 századi történetírás főbb témáiról, szerzőiről, és az újabb kutatásokról beszélgettünk. Ennek kapcsán volt módom beszámolni az MMA támogatásával készülő Bethlen-fordításról is, különösen annak frissiben elkészült és megjelenés előtt álló részletéről, mely a Duna TV-n ősszel futó Tündérkert című sorozat aprópóján készült el. 

A teljes adás az alábbi linken visszahallgatható: 

 https://youtu.be/FW6NMt2o6t0?si=PdLrbSaJwF02ypQE