
Aratókorsó születése
Elkészült a Nemzetközi Fazekasfesztivál rendezvénykorsója.
bemutató videó link: https://youtu.be/AQ0L7kNkPkg
Az újságcikk tartalma:
Új magyar rekord született Magyarszombatfán?
Első kézből, a mestertől és rendezvényszervezőtől kaptuk a képeket és videót! Olvasóink láthatják először: a (nagy valószínűséggel) magyar rekordert.
Kézzel korongozott léptékben ez bizony hátborzongató méret, elképesztő súly és lenyűgöző díszítés. Így lehet jellemezni az elkészült gigászi mesterművet (egyben jó eséllyel magyar rekord is, az előzetes visszajelzések alapján). Illetve: már majdnem elkészült művet. De a lényegi rész, a kritikus szakasz immár a múlté, és már „csak” az utolsó fázis van hátra. Az sem öt perces lesz – de annak a műveletnek már megkönnyebbült lélekkel áll neki az alkotó.
De mi is ez a rekorder darab, és mi a célja?
Magyarország talán legnagyobb korsóját csodálhatjuk meg a képeken és a videón. Albert Attila, magyarszombatfai Kresz Mária-díjas fazekas, a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasa készítette. Nem ebből fogja szomját oltani, természetesen: a rekordgyanús edény – ahogy a rajta szerepló felirat is tanúsítja - promóciós, figyelemfelkeltő célt szolgál. Olvasóink már több alkalommal is értesülhettek róla: idén nagyszabású eseményre készültnek Magyarszombatfán. Július 4-6. között Nemzetközi Fazekasfesztivál lesz az őrségi faluban. Ami – csakúgy, mint ezen korsó – legeket is hozni fog: a legtöbb fazekas, egy helyen várhatóan itt lesz, portékáival. Ez már az előzetes regisztrációkból bizonyossá vált – és még hol a vége…
„Nem kiszolgálni, hanem formálni”
Megtudtuk még azt is, hogy a Nemzetközi Fazekasfesztivál egy olyan alkalmat fog megvalósítani, ami ennek a szakmának a szépségét mutatja be – azaz: egy bemutatkozó esemény is. Ez a rendezvény igazából nem kiszolgálni, hanem formálni akarja a közízlést. És a nagy létszámból az is adódik, hogy nem csak a megszokott arcok (és portékák) lesznek itt, hiszen az ország távoli tájairól, valamint külföldről is érkeznek mesterek. Az ország legjelesebb szakemberei lesznek itt, tehát egy nagyon komoly keresztmetszetet mutat a fazekasság jelenéről – és talán kicsit jövőjéről is.
Fontos még megjegyezni, hogy az összes kísérő programra is ez igaz: a minőség, a színvonalasság, az igényesség. Ennek a szellemében készülünk továbbra is – zárja szavait a szervező.