Hír

2023-12-17 11:38:00

MNB Arts & Culture

Az MNB díszalbumban való megjelenés

Megjelent az MNB Arts and Culture gyűjteményének első díszalbuma

Nagy megtiszteltetés számomra, hogy hatalmas mesterek, és nagyszerű kortársak mellett én is szerepelhetek ebben a gyönyörű albumban. Röviden az albumról:

A kötet „Zoom – 100 mű a gyűjteményből” címet kapta és a reprodukciókon kívül rövid művészbemutatókat is közöl.

A neves nemzetközi banki gyűjtemények időről-időre exkluzív válogatásokat adnak ki a kollekciójukból. Ezek a reprezentatív albumok egyedi darabok, magukban őrzik a gyűjtemény esszenciáját. A MNB által életre hívott gyűjtemény esetében most jött el az az örömteli pillanat, hogy elkészült az első díszalbum, amely harmincnégy alkotó száz művét mutatja be, a gyűjtemény legjavának számító, „ crème de la crème-t”.

A különleges album a reprodukciók mellett olyan nem mindennapi technikájú extra részletfotókat is tartalmaz, amelyek egészen közelről láttatják a festmények felszínét, a kép anyagiságát, a művészek ecsetkezelését vagy a szobrok elemeinek illeszkedését. Ily módon idézi meg a műtárgyakat a kiadvány, hogy a kötet lapozgatása közben is átélhető legyen a művészi élmény.

A kötet szerkesztője a gyűjteményépítésben is szerepet vállaló művészettörténész, Rieder Gábor volt. Tőle ered a „zoom-koncepció”, ami hangsúlyos szerepet játszik az album vizuális világában is. Egyrészt utal a válogatás irányvonalára, a rászűkítésre azaz a száz kiválogatott műre, másrészt a „makró fotók”-ra, amik láttatni engedik és a figyelem középpontjába helyezik az apró, izgalmas részleteket.

A kötet összeállítása során a gyűjteményhez köthető kurátorok – Keserü Katalin, Fabényi Júlia, Hamvai Kinga, Petrányi Zsolt, Rieder Gábor és Spengler Katalin – kiválasztottak 34 alkotót, a mesterek, középgenerációsok és fiatalok három kategóriájából.

További információk: https://mnbarts.hu/megjelent-a-mnb-arts-and-culture-gyujtemenyenek-elso-diszalbuma/