Hír

2023-10-23 09:00:00

Szeged, Grand Café

Az olvasás nélküli irodalom

Boldog Zoltán kötetbemutatója a Grand Caféban

A 27. Őszi Kulturális Fesztivál rendezvénysorozatának részeként október 11-én mutatták be a szegedi Grand Caféban Boldog Zoltán legújabb, Az olvasás nélküli irodalom című kötetét. A szerzővel a kötet szerkesztője, Molnár H. Magor beszélgetett.

Az olvasás nélküli irodalom írásai a középiskolai tanítás, valamint a kortárs, a modern és a klasszikus magyar irodalom tárgykörében születtek. Műfajilag tehát változatos kötetet tarthat kezében az olvasó: jegyzetek, esszék és kritikák egyaránt megtalálhatók a könyvben.

Az esten szó esett Boldog Zoltán kritikusi és szerkesztői működéséről az Irodalmi Jelennél (ahol pályakezdő kritikusokat is szárnyai alá vett), a keményebb hangvételű bírálatok egykori fogadtatásáról és azok szerepéről a kortárs magyar irodalomban, a szerző tanári munkásságából származó tapasztalatairól, valamint arról, hogy magyartanárként hogyan lett házifeladat-ellenes.

A találkozón bemutatták Boldog Zoltán előző, svéd típusú gyermekverseket tartalmazó kötetét is, mely Hagyma és levendula címen egy alsós kislány szemszögéből beszél a szegénységről. A közönség a kötet két versét a szerző lányainak felolvasásában, felvételről hallgathatta meg. Végül az is kiderült, hogy Boldog Zoltán tizenötévnyi tanítás után miért hagyta el a pályát.

A galériában szereplő fotókat Ács Péter készítette.