Hír

2021-07-30 20:30:00

Veresegyházi Mézesvölgyi Szabadtéri Színpad

Bohumil Hrabal: Sörgyári Capriccio

A Sörgyári Capriccio a cseh nemzeti jellegzetes életérzés,a cseh hagyományok és a külvárosi mindennapok életigenlő,ízes,dús világába nyer betekintést. Igazi prózai színház,tele remek színészi karakterábrázolás lehetőségével. Az előadáshoz kapcsolódó mozgás, a koreográfusi munka az én alkotásom.

https://veres1szinhaz.hu/bohumil-hrabal-sorgyari-capriccio/

https://veres1szinhaz.jegyx1.hu/eloadas/917/sorgyari-capriccio

A Sörgyári capriccio Bohumil Hrabal egyik leghíresebb regénye, a belőle készült Menzel-film pedig immár generációk szeretett mozija. Nem véletlen, hogy világszerte, Magyarországon is, sok színi változat készült a műből, és sok színész szerepálma Mariska vagy Pepin bácsi. A Veres 1 Színház új adaptációja (Bognár Róbert és Schlanger András munkája) követi a sikeres hagyományokat és  egyszersmind arra törekszik, hogy – alkalmazkodva az adott hely szelleméhez – megújítsa a darabot.

Ennek jegyében nincsenek konvencionális díszletek, a mobil elemeket a színészek mozgatják, s alakítanak hentesboltot a városka főteréből vagy szállodai sörkertet a gondnoki lakásból. A jelmezek is leginkább jelzésszerűek, a színészek nyílt színen öltöznek, változtatják karakterüket. A „legfőbb szereplő” Mariskát (és a gyermek Hrabalt) leszámítva minden színész több figurát alakít. A szöveg nem szorítkozik  az alapműre, felhasznál elemeket, motívumokat más Hrabal-kötetekből is (Őfelsége pincére voltam, A szép hentesné, Véres történetek és legendák stb.). Hangbejátszás mellett (a játszó személyek képzettségének megfelelő) élő zene adja vissza Hrabal világának sajátos hangulatát.