Hír

2023-12-17 11:56:00

Vancouver, Brit-Kolumbia, Kanada

Campus-túra Vancouverben

Tanulmányút Brit-Columbia egyetemein (UBC, SFU)

Tanulmányúton vettem részt Vancouverben, kiemelt fókuszban a helyi oktatási intézmények megismerésével. Két egyetemi campus-t látogattam meg: a Vancouver dél-nyugati szélén található UBC (University of British Columbia) egyetemvárosát, és a város dél-keleti agglomerációját alkotó Burnaby dombjának tetején található Simon Fraser University (SFU) Fraser International College-át (FIC).

A UBC hatalmas egyetemvárosát 1908-as alapítása óta folyamatosan bővítik, így az épületek izgalmas keresztmetszetét adját az elmúlt 100 év oktatási épületeinek. Legfrisebb új épületszárnyak a Robert H. Lee Alumni Center és az AMS Student Nest közösségi ház.

Az FIC roppant izgalmas építészeti kialakítású: a szomszédos város fölé emelkedő, a 1960-as évek első felében tervezett és épített brutalista stílusú épületkompozíció, alár egy középkori kolostor vagy buddhista szentély modern átirata. A campus vezető építész tervezői  Arthur Erickson and Geoffrey Massey, de az építész munkatársak nevei között feltűnik a Kiss Zoltán név.