Juhász Balázs

építőművészet

Bemutatkozás

Nyíregyházán születtem és nőttem fel. 2015-ben szereztem építész diplomát a BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszékén. Az egyetem után a Triskell Épülettervező Kft-nél töltöttem a bojtár éveket, 2020-ban pedig Benedek Márton barátommal megalapítottuk az Architectura Hirundo építészirodát. 2022-től külső óraadó vagyok az Ybl Miklós Építéstudományi Kar Vizuális Ismeretek tanszékén.

2023 elejétől dolgozom a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak mint tervező építész az ország legszegényebb településein élők lakhatási lehetőségeinek javításán, megtapasztalva az itt folyó szociális munka jellegzetességeit is. A gyors jelenlét kialakításának jellegéből adódóan ez a munka a legritkább esetben tud új építésű épületekbe költözni, leginkább lakóházak átformálásával tud helyet kapni, meghagyva az ebből adódó funkcionális nehézségeket, pedig megérdemelné azokat a tereket, amik speciálisan hozzá igazodnak és teljesen a bennük folyó tevékenységek igényeit hivatottak kielégíteni.

A jelenlét alapú szociális munka három fontos funkciócsoportjával szeretnék foglalkozni a pályázati időszak alatt: családsegítés és oktatás, lakhatás, valamint a gazdaságélénkítés, és a hozzájuk kapcsolódó speciális épülettípusok vizsgálatával és tervezésével szeretnék egy olyan tudásanyagot összeállítani, ami segítségére lehet bármilyen szociális terepmunkát végző szervezetnek, valamint olyan építési technológiákat feltérképezni, amik egyrészt kellően adaptívak a funkcióváltásokhoz és a települési illeszkedéshez, másrészt egészséges és ökologikus anyaghasználattal lehetőséget adhatnak a közösségi építkezés szociális munkába való becsatlakoztatására.

Iskolák

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Jelenlegi Munkahely

Hírek, Események

2024-04-21 09:00:00

Esemény

A Magyar Szalmaépítők Egyesülete gyakorlati alkalmat szervez szalmabála kitöltőfal készítéséről.

Hír

Interjú Turányi Bencével

2023-12-17 11:56:00

Hír

Tanulmányút Brit-Columbia egyetemein (UBC, SFU)

2023-12-14 16:23:00

Hír

Szeptember 3-án átadó ünnepsége volt a szigetszentmiklósi temesvári utcai iskolaépületnek.