Esemény

2024-02-08 19:00:00

Collegium Hungaricum Berlin

Code + Canvas csoportos kiállítás

2024. február 9-én nyílik a Collegium Hungaricum Berlinben (CHB) a „Code + Canvas: Posztdigitális alkotások a Magyar Nemzeti Bank műgyűjteményéből” című kiállítás az MNB Arts and Culture szervezésében.

Az MNB Arts and Culture és a Collegium Hungaricum Berlin együttműködésével létrejött tárlat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) gyűjteményének kortárs alkotásaiból mutat be egy válogatást, Hamvai Kinga és Petró Zsuzska kurátorok koncepciója mentén.

A február 9-én nyíló tárlat március 22-ig látogatható a Collegium Hungaricum Berlin, Dorotheenstraße -i kiállítóterében. 

A kiállításon szereplő művészek:  Batykó Róbert, Góth Martin, Horváth Lóczi Judit, Kusovszky Bea, Nemes Márton, Tomasz Piars, Szinyova Gergő, Varga Ádám és Vető Orsolya Lia. 

Code + Canvas: A digitális lélek tükre

Az Y generációs feltörekvő művészek munkáiból összeállított anyag az elmúlt évek egyik legmeghatározóbb művészeti tendenciáját, a posztdigitális irányzatot állítja fókuszba.

A Marc Prensky nyomán digitális bennszülötteknek nevezett generáció tagjai szó szerint beleszülettek a számítógép, majd az internet és közösségi média világába, ami szociális kapcsolataikon túl lényegi változásokat idézett elő valóságérzékelésükben is. A tárgyi világ mellett a digitális közeg, az internet világa vált közösségi terükké és természetes vizuális környezetükké, így művészként is elkerülhetetlenül innen inspirálódnak. Számukra a digitális világ nemcsak médium, hanem az életük egyik tere. 

A „Code + Canvas” az Y generáció valóságfelfogásába, művészeti praxisaiba nyújt betekintést, emellett az elmúlt évek egyik legfontosabb művészeti irányzatáról mutat képet.