Hír

2023-09-08 16:10:00

Országos Széchenyi Könyvtár Kézirattára

Egy lista készül Dr. Jankovics Marcell által írt szövegekről

Dr. Jankovics Marcell (1874-1949) hagyatékában vannak olyan dokumentumok, melyek az általa írt cikkek, beszédek, előadások, írások listáját tartalmazzák.

Jankovics Marcell élete utolsó tíz évét Budán, a Pauler utcában élte le. 1939-ben, miután Felvidék visszatért, viszont szeretett városa Pozsony Csehszlovákia, majd pár hónappal később Szlovákia része maradt, az öreg lokálpatrióta és Pozsony város egyik legnagyobb korabeli ismerője s tisztelője kénytelen volt elhagyni azt a várost, melyben 50 évet leélt. Miután Budapestre, pontosabban Budára, a Pauler utcába költözött, az öreg felvidéki író kereste helyét az akkor már 20 éve csak kisebb formában létező Magyarországon, és nem értette, hogy miért kérnek tőle rengeteg igazolást arról, hogy magyar-e valójában, és miért kezelik őt egy idegen országból érkező vendégként. Mivel Jankovics Marcell igazán soha sem lett budai és sohasem tudott már olyan aktív közéleti életet élni 65 évesen a nemzet fővárosában érkezvén, mint amit a Felvidéken élt, így idejét elsősorban az írás mellett a régi dokumentumai, írásai, feljegyzései, levelei rendezésével töltötte. Ezeket a feljegyzéseket találtam meg az Országos Széchenyi Könyvtár kézirattárában, abban a 28 dobozban melyet már az unoka, Jankovics Marcell (1941-2021) vitt be a könyvtárba a 60-as 70-es években.

Az öreg Jankovics pontosan összeírta, rendszerezte és sorba vette a saját műveiről írt kritikákat, a saját maga által írt cikkeket, és az ő általa elmondott beszédek szövegeit - így szinte mindent, amely írás kikerült a kezei közül, vagy leírás az ő műveiről született. Ezeket a listákat rendeztem egy dobozba, s szeretném, hogy egy dokumentumba szedve, megjelenjenek majd valahol, hogy hozzáférhető legyen a nyilvánosság számára is.