Hír

2023-12-17 21:02:00

Kolozsvár

Életút interjú Horváth Szőke Gyöngyvér grafikusművésznővel

2023. november 14-én a kolozsvári Szentegyház utcai Ars Sacra Claudiopolitana Egyházművészeti Galéria Horváth Szőke Gyöngyvér egyéni tárlatának adott otthont, Pillanatok címmel. A kiállításról készítettem felvételt, valamint az otthonában egy életút beszégetést sikerült rögzítenem.

Horváth Szőke Gyöngyvér Székely Bertalan-díjas grafikusművész 1952. február 9-én született Kolozsváron. Középiskolai tanulmányai után, lemondva a színészi pályáról, a képzőművészi pályát választotta. A kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola grafika szakán tanult tovább Feszt László, Nica Ioachim, Horvat-Bugnariu Ioan tanárok vezetése alatt.

A kolozsvári Igazság, majd a Szabadság (napilap, 1989–) grafikusa volt egészen nyugdíjazásáig. A Tinivár ifjúsági kiadó külső munkatársaként szerkesztette, illusztrálta a Diákabrakot, a Maturandust és a Diákévkönyvet. A nagyenyedi Inter-Art nemzetközi alkotótábor grafikai vezetője, nagyon sok egyéni és csoportos kiállítás résztvevője.

A jjelenlegi, 33 alkotást bemutató tárlat a művész egyedi munkáinak különleges kollázsa, az elkapott pillanatok különleges technikával való rögzítése. A képzelet határtalan ábrázolásai születésről, elmúlásról, romos helyszínek látszólagos pusztulásáról, mely mögött munkáló természeti erő győzedelmeskedve, pozitív hangulattal látja el alkotásait. Pillanatok, álomképek, amelyek magukkal ragadják a különleges technikával készült képek nézőit.

Az életút beszélgetés során sikerült sokat megtundom a művésznő életéről, alkotói szakaszairól, munkafolymódszereiről, sok személyes történettel és élménnyel tűzdelve. 

A kiállítás 2023. december 15-ig volt megtekinthető a Szentegyház utca 4. szám alatti Ars Sacra Claudiopolitana Egyházművészeti Kiállítótérben.