Esemény

2023-08-20 14:00:00

Kapolcs, Rom malom, Fárasztóvíz-forrás

Engesztelés / Egy helyspecifikus folyamatmunka záró eseménye - aratás és kenyérsütés

Egy szelet föld, a forrás által táplált búzatábla és a betakatított szemekből sült kenyér. Egy harmadik fél gesztusa a mindenkori konfliktusok és bűnök oldására. Engesztelés. Szelíd közbenjárás, hol nem a valós megbocsáttatás a cél, hanem az ellentétek, viszályok és összeütközések oldása.

Szanyi Borbála: Engesztelés   (folyamat-installáció, Kapolcs, 2023. április 30 - augusztus 20.)

„A Kapolcson élő molnárok gyakran voltak kitéve rablótámadásoknak. Az elmondások szerint a Fárasztóvíz-forrásra épült Kaszás Malmot is betyárok gyújtották fel, mert nem kaptak vacsorát.”

Az agresszió kontrollmentes formájával való találkozás -legyen az akár szóbeli, akár tetleges- mindannyiszor felkészületlenül és ebből eredően védtelenül éri az embert.
A forrásvízre épített helyspecifikus térinstallációm egy harmadik fél gesztusa a mindenkori konfliktusok és bűnök oldására.

Arasznyi vastag földréteg két négyzetméteren, egy marék búza, vasanyag és egy speciális önöntöző rendszer. A többi a természet dolga volt. Vetéstől az aratásig ezt a kiemelt, lebegni látszó búzatábla-fragmentet a természet, a forrás vize tartotta életben. Ideális esetben ez a földszelet aratást és cséplést követően egy kilogramm búzaszemet ad, ami őrölve 60-70 dkg liszt. Ebből 1 kg kenyér sül. Mindennek az ideje 3-4 hónap. Az élővíz által éltetett, nap-érlelte kalászok és az aratás után belőlük sülő kenyér ősi rítust idéző felajánlás, áldozat.

A forrás az összekötő elem múlt és jelen között. Régtől volt, van és vélhetőleg sokáig lesz is. Folytonos állandó, ami kíséri és támogatja az évszázadok flóráját és faunáját, köztük az embert.

A vetés folyamatának monotonitása, a forrás szüntelen, vég nélküli moraja, a sort sor alá, szemenként vetett búzaszemek szőttest idéző ritmusa az ültetés aktusának ősi, balladaszerű jelleget ad. A termőföld-szőnyegnek története lesz, megmozdult, feléled. Majd kisarjad, szárba szökken és lejárja biológiailag kódolt, csodálatos fejlődési útját. A folyamat végpontja pedig az aratás, kenyérsütés, a friss kenyér megszegése és a közösség általi elfogyasztása.