Hír

2023-12-11 10:34:00

Antikvitás és Reneszánsz XII. szám

Erdély története XVI. könyv – Báthory Gábor uralkodásának kezdete, részlet a készülő fordításból

Bethlen Farkas monumentális Erdély történetének rövid, utolsó 16. könyve Báthory Gábor uralomra kerülésének körülményeit tárgyalja. AZ MMA támogatásával készülő fordításból, mot ízelítő képpen jelenik meg ez a részlet az szegedi Antikvitás és Reneszánsz periodika hasábjain

A rövid szemelvény Bethlen Farkas Historia de rebus Transsilvanicis című műve utolsó, 16. könyvének szövegét tartalmazza. Bethlen ebben a könyvben az 1608–1609. év erdélyi eseményeit foglalja össze, vagyis Rákóczi Zsigmond lemondását, a fiatal Báthory Gábor trónra kerülését és uralmának első időszakát.

Talán szokatlan választás, hogy egy készülő fordítást a kötet végén kezd a fordító, de ezt itt nem valami türelmetlenség magyarázza, hogy gyorsan megtudjam mi a történet vége. A Báthory-részt azért éreztem aktuálisnak, mivel 2023 őszén került adásba a Duna TV-n a Móricz Zsigmond azonos című regénye nyomán készült filmsorozat, a Tündérkert. Ennek kapcsán valóban kíváncsi lettem, mit ír Bethlen az ellentmondásos megítélésű ifjú fejedelem uralmának első éveiről, de egyben azt is jelezni akartam, hogy milyen fontos az, hogy a mai médiából kapott múltképünket legyen lehetőségünk korabeli szövegekkel ütköztetni. 

Emiatt döntöttem úgy, hogy a Magyar Ókortudományi Társaság által 2023-ban a rangos Lénárd Sándor-díjjal kitüntetett szegedi periordikában, az Antikvitás és Reneszánsz 12. számában közzéteszem afféle mutatványként is, a 16. könyv szövegét. A kéziratot novemberben leadtam, az 12. szám várhatóan december folyamán, de legkésőbb 2024 január első napjaiban megjelenik és online is elérhető lesz. az alábbi linken.

https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/antikrene/index