Esemény

2023-09-22 18:00:00

Collegium Hungaricum Vienna

Határtalan design / Design without borders - Selection

A Vienna Design Weeken, a Collégium Hungaricumban látható a Határtalan design kiállítás válogatása: 14 ország 76 alkotó, a design széleskörű értelmezése, műfajok és tematikák közötti átjárhatóság 1 kiállításon.

"Határtalan design / Design without borders

A Vienna Design Weeken, a Collégium Hungaricumban látható a Határtalan design kiállítás válogatása: 14 ország 76 alkotó, a design széleskörű értelmezése, műfajok és tematikák közötti átjárhatóság 1 kiállításon.

A Bécsben látható válogatás a 2022. évi szelekció egy részéből és a korábbi évek Határtalan Design kiállításainak anyagából áll, a kiállításon összesen 14 ország 76 alkotójának munkái szerepelnek.

A 19 éves múltra visszatekintő budapesti kiállítás és rendezvénysorozat a pozsonyi kiállítást követően második alkalommal látható a magyar fővároson kívül. Az intézményi háttér nélkül megvalósított független projekt hatalmas fejlődésen ment keresztül és mára a régió egyik jelentős dizájn- és összművészeti eseményévé vált.
A DWB 20. jubileumi kiállítássorozat a bécsi kiállítást követően Budapesten és Pozsonyban folytatódik. A bécsi és a pozsonyi kiállítások fő támogatója a Nemzetközi Visegradi Alap.

A Határtalan design elnevezés a projekt nemzetköziségére, a régiós párbeszédre, az európai összetartozásra utal, a különböző művészeti ágak és tematikák közötti átjárhatóságot, a generációk közötti párbeszédet állítja fókuszba. A szervezők kifejezett szándéka, hogy bemutassák a dizájn tágan vett értelmezési lehetőségeit:
a fogalmat kiszélesítve a kreatív szemléletet, az innovációt helyezik a középpontba.

A kiállításon sorozatban gyártott darabokkal, kis szériában készülő bútorokkal és kiegészítőkkel, prototípusokkal, kísérleti darabokkal, a dizájn és a képzőművészet határán elhelyezkedő egyedi munkákkal, képzőművészeti alkotásokkal, kortárs ékszerekkel, tárgyfotókkal, társadalmi, ökológiai sőt gasztroetimológiai kérdésekkel foglalkozó projektekkel is találkozhat a látogató.

A budapesti kiállításon hagyományosan több tematikus szekció kap helyet, ezekből láthatnak válogatást a bécsi látogatók."

Szöveg: Rothmann Gabriella