Esemény

2023-11-08 16:00:00

Zsolnay Negyed, Látogatóközpont Pécs, Felsővámház utca 52.

HIÁNY ÉS EMLÉKEZET

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. és a Pécsi Galériák | Vizuális Művészeti Centrum jóvoltából a "BREUER" betűtípusom résztvehet a HIÁNY ÉS EMLÉKEZET című BREUER Marcell emlékkiállításon a Pécsi m21 Galériában.

Breuer Marcell világhírű építész, a 20. századi modern építészet meghatározó alakja, akit sokszor amerikai vagy olykor német származású építészként emlegetnek.

Holott Breuer 1902. május 21-én Magyarországon, Pécsen született és nevelkedett. Húszéves sem volt, amikor szülővárosát elhagyva megkezdte tanulmányait a Bauhausban. A század első évtizedeiben bútortervezőként szerzett nevet magának, majd miután 1937-ben az Egyesült Államokba emigrált, építészként vált ismerté. De kapcsolatát a szülővárosával egészen haláláig megőrizte.

A kiállítás ezeket a kettősségeket villantja fel: a bútortervező és brutalista építész stílusjegyei, a világpolgár és Magyarország kapcsolatát. Valamint kísérletet tesz a hiány pótlására, annak a felismerésére, hogy Marcel Breuer a világhírű építész haláláig megtartotta Magyarországhoz és szülővárosához való kötődését, tartotta a kapcsolatot személyes barátaival és várossal, amely egy múzeum tervezésére kérte fel. Erre sajnos betegsége miatt már nem kerülhetett sor. Ő ismét egy olyan világhírű magyar, akire méltán lehetünk büszkék.

További információk:

https://m21.pecsigaleriak.hu/programok/hiany-es-emlekezet-breuer-marcell-emlekkiallitas

A kiállítást megnyitja:
VÁRKONYI György, művészettörténész

Köszöntőt mond:
ZAG Gábor, Pécs MJV kulturális alpolgármestere

Megtekinthető:
2024. január 14-ig.