Hír

2023-11-28 19:14:00

IX. Bach-Abel nemzetközi viola da gamba verseny

November elején tartották a IX. nemzetközi Bach-Abel viola da gamba versenyt Köthenben.

Bár a viola da gamba nem tartozik a legismertebb hangszerek közé, Európában már évtizedek óta egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. A Bach-Abel viola da gamba versenyt 1997 óta rendezik, és a nyertesek között olyan, ma már jól ismert nevek vannak, mint Lucile Boulanger, Robert Smith vagy Teodoro Bau.

A háromévente megrendezésre kerülő versenyen idén novemberben 12 gamba játékos vett részt, akik közül hatan jutottak a döntőbe, a viola da gamba irodalom legjavát felölelő műsorral. A sokoldalúságot és összetett zeneiséget igénylő repertoárban a szóló játékot T. Hume vagy C.F. Abel darabjaiban, a kamarazenészi érzékenységet Bach gambaszonátájában, a szólista adottságokat pedig többek között a dontőben elhangzó Graun concertóban mutathatták meg a versenyzők.

A zsűri a viola da gamba közösség legismertebb művészeiből és tanáraiból állt: Jordi Savall, Paolo Pandolfo, Hille Perl, Masako Hirao, Siegfried Pank, Wendy Gillespie és Peter Reidemeister. 

Az első díjat a 21 éves Manon Papasergio kapta Franciaországból.

https://youtu.be/-nRJ0IbvVGI?si=9dXMvl3_9sNJyZoi

A második díjat a spanyol Amarilis Duenas Castán-nak, a harmadik díjat pedig a szintén francia Garance Boizot-nak ítélte a zsűri.

A további díjakról, a versenyzőkről és a verseny történetéről itt lehet olvasni:

https://www.bach-abel-wettbewerb.de/