Hír

2023-12-21 16:41:00

Kárpátalja, Ukrajna, Técső-Nevetlen Falu-Tiszapéterfalva. Magyarország-Vásárosnamény

Kárpátaljai gyermekcsoportok mentorálása Técsőn, Nevetlen Faluban és Tiszapéterfalván. Próba a Kárpátalja néptánc Együttessel.

A nehéz helyzet és háborús viszonyok ellenére szeptember végén sikerült minden általam vezetett, vagy segített csoporttal találkozni és folytatni a munkát.

Az ukrán-orosz háború miatt, immáron lassan két esztendeje zajlik igen nehéz körülmények közt a kárpátaljai művészeti csoportokkal a tevékenységek folytatása. Ennek ellenére minden alkalmat és eszközt megragadva igyekeztem ebben az időszakban a lehető legkiemelkedőbb módon segíteni a területen élő magyar közösséget. A gyermek, illetve ifjúsági korú táncosok számára az egyik mentsvárt jelentik a művészeti közösségek, ahol elfelejthetik a hétköznapok baját. Itt egy rövid időre nem gondolnak a hónapok óta nélkülözött édesapákra, idősebb testvérekre. 

A Técsőn működő Nereszen néptáncegyüttes esetében három korosztállyal sikerült dolgozni szeptember utolsó hetében. A legkissebbekkel bácskai játékok és az iugrós tánc alapjai voltak terítéken. A negyedik-ötödik-hatodik osztályos tanulók a bácskai ugrós és csárdás motívumokkal ismerkedtek, valamint az ebből az anyagból való improvizációs készség fejlesztése volt a feladat. A 13 és 18 év közötti ifjúsági korosztály a viski páros táncokkal foglalkozott, valamint nekiláttunk az ebből az anyagból tervezett korográfia elkészítéséhez.

Nevetlen faluban tovább folytatódott a sárközi táncanyag tanítása, melynek keretein belül a cinegés(ugrós) tánc segítségével megvalósítható térváltásokat. Valamint a különböző, a tájegyságen fellelhető, ütemű ugrós variációkkal foglalkoztunk. A csoport kiváló kezekben van a helyi pedagógusok által, így minden velük eltöltött pillanat a folyamatos előrehaladásról és fejlesztésről szól.

A Tiszapéterfalván a háború óta újraalakuló művészeti iskolai tánccsoportnak szilágysági csárdás alapokat tanítottam, melynek nagyon örült a főleg kamasz korosztályú csoport. A tövisháti csárdással sikerült olyan szintre eljutni, hogy már táncélményt érezhettek a fiatalok.

A hetet lezárva a Kárpátalja Néptáncegyüttessel Vásárosnaményban folytattunk le egy próbát. Ezen az alkalmon az októberi, Budapesten megrendezésre került Kárpátalja napra készítettem fel a csoportot. A program a Hagyományok Házában valósult meg.