Hír

2023-09-04 11:18:00

Tatabánya , Budapest

Komáromi csavart-bordázott pitykegomb készítése 1. rész - 3D tervezés

Rövidebb fotósorozat látható a pitykegomb virtuális életéről.

Komáromi csavart-bordázott pitykegomb 3D tervezése

Azt hiszem ez a projekt tele volt kihívásokkal, amik eléggé megnehezítették a munkámat. A kézzel nehezebben előállítható gombok, ma már többnyire számítógépes tervezést igényelnek. Az egyenletes falvastagság és a szabályos forma elengedhetetlen esztétikailag és a fizikai tartósság szempontjából is. Ezért a mai igényeknek megfelelő termékeket ilyen módon lehet méretpontosan elkészíteni. 
 Ez a feladat Pusztai Márton kollégám segítségével volt megvalósítható. Mártonnal már évek óta tartó barátságunk és közös szakmai múltunk alatt, rengeteg gépen tarvezett gondolat öltött testet. Az együttműködés valamivel könnyebb, mint egy külsős céggel, hiszen ismerjük egymást.
 A tervezés szinte mindig hosszabb időt vesz igénybe az apróbb módosítások miatt. Amikor egy kis eltérést veszek észre a tervezés folyamata közben, az valamikor a komplett 3d terv újra készítését igényli. Ez most sem volt másképp, hiszen a gomb formája bonyolult volt és egyedi, így meglehetősen kacifántos úton jutottunk el a végeredményig. Többszöri újra rajzolás után, megszületet a végeredmény. 
 A képek között jól látható, hogy elsősorban fotósorozat készül az elkészítendő tárgyról. Ezek után az elkészült képeket be lehet illeszteni a CAD program szerkesztő felületére. Amikor ez megtörténik, a forma jellegzetes vonásai és ívei ponstosabban szerkeszthetők meg, mintha szemről dolgozna az ember. 
 Miután sikerült minden részletet tisztázni és megrazjolni a gombot, készül egy renderelt kép a pitykéről. A renderelt kép egy valósághű látványterv. A programban kiválasztható a tárgy felületi megmunkálása (pl.: fényes, matt, szálcsiszolt, homokfújt) és az anyaga is. Ezen kívül a tárgy megvilágítása is teljesen egyedileg történik a virtuális térben.
Amikor a tervezés elkészül, műanyagból printelhető lesz a forma - ez a gumizási folyamat miatt fontos. A műanyag formáról készül egy vulkanizált gumi minta, amibe később viaszt nyomnak. A viaszt felcsokrozza az öntő, majd a viaszcsokrot begipszelik és ebbe a gipszbe ömlik később a forró fém.
A bejegyzésem követlező részében a pitykegomb elkészülésének többi folyamatát ismertetem.