Hír

2023-12-17 11:16:00

Szkéné

Közeleg az idő

Újabb közös produkcióra készül a Nézőművészeti Kft. és a Szkéné Színház: Line Knutzon népszerű házastársi komédiája Kovács Lehel rendezésében először január 13-án lesz látható.

Line Knutzon a kortárs dán dráma egyik legjelentősebb és legsikeresebb képviselője. Az abszurdot és a groteszk realizmust bátran elegyítő költői szövegeiben rendszerint olyan figurákat ábrázol, akik szüntelen bizonytalanságban élnek saját identitásukkal és a világban elfoglalt helyükkel kapcsolatban. Dialógusai a beszélt nyelvre épülnek, de szereplőinek vágyai, egyre növekvő fóbiái komikus kitörésekben fedik fel a bennük rejlő alapvető egzisztenciális szorongást. Sajátos drámai univerzumát elsősorban becketti humora határozza meg: minden mondatával az emberi természet mélyére hatol.  A szélsőséges hangulati elemekkel bátran operáló darabjai nem csak Skandinávban és Európa-szerte, de Észak-Amerikában is töretlen népszerűségnek örvendenek, immáron több mint két évtizede. 

Knutzon házastársi abszurdjában mindenki egy kicsit hibbant, és ebben az egyre növekvő közös őrületben bontakoznak ki az együttélés örömei, kétségei, kudarcai, zsákutcái. E zsákutcákat ezúttal Kovács Lehel rendezésében térképezhetjük fel, aki a tavalyi Leenane szépe után második alkalommal dolgozik a Nézőművészeti Kft. csapatával:

Két ember időben találkozik, aztán időben válik el… vagy mégsem? Egy másik pár pedig alig érezheti magát biztonságban, mert valami vagy valaki érkezik a hűvős északi széllel… vagy mégsem… Egy időtlen darab, ami humorban s költészetben gazdag, s ahol egy 55 éves kislány kénytelen kibogozni az összekuszált életeket.

A Közeleg az időben a Nézőművészeti Kft. alapító tagjaihoz – Katona László, Kovács Krisztián és Scherer Péter – ezúttal is több vendégművész csatlakozik: az előadás főszereplőjét, Rebekkát Soltész Bözse alakítja, mellette a Trojka Társulat állandó tagját, a Mucsi Zoltán temesvári rendezéséből, a Guppiból a Szkénében is ismerős Nagy Dórát, illetve a Forte Társulat színésznőjét, Földeáki Nórát láthatjuk az előadásban. Nem először dolgozik együtt a rendezővel Pirityi Emese jelmeztervező, aki többek között a tavalyi Leenane szépéért is felelt. Mellette a produkció egyedi látványvilágáról Zöldy Z Gergely gondoskodik, zeneszerzőként pedig – a Szkénében színészként jól ismert – Krisztik Csaba csatlakozik az alkotógárdához.