Hír

2023-09-06 10:59:00

MTA Szegedi Akadémiai Bizottságának székháza, Szeged, Somogyi u. 7.

MADÁCH 200: Az ember tragédiája a művészetekben - Tudományos emlékülés könyvbemutatóval és tárlatvezetéssel

A Magyar Művészeti Akadémia Szegedi Regionális Munkacsoportja Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából művészetelméleti emlékülést, könyvbemutatót és kiállítást szervezett.

A Magyar Művészeti Akadémia Szegedi Regionális Munkacsoportja Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából művészetelméleti emlékülést, könyvbemutatót és kiállítást szervezett. Az eseményt a Szegedi Tudományegyetem azon oktatói kezdeményezték, akik rendszeresen publikáló, tanulmányokat és köteteket jegyző Madách-kutatók. A SZTE JGYPK tanárainak művészetelméleti tevékenysége Madách életművét összekapcsolja az országos és regionális művészettel és a klasszikus irodalom értékőrzésével. A rendezvény célja a madáchi szellemiség éltetése volt, és annak bemutatása, hogyan jelenik meg, miként él tovább a különböző művészeti ágakban Az ember tragédiája.

A rendezvényen köszöntőt mondott Vesmás Péter, az MMA akadémikusa, az MMA Szegedi Regionális Munkacsoportjának elnöke, majd három előadás következett:

  • Dr. habil. Máté Zsuzsanna: Az 1923-as Madách-centenárium művészeti és irodalmi transzformációi
  • Dr. Pusztai Virág: Az ember tragédiája és a hetedik művészet
  • Dr. habil. Varga Emőke: A Tragédia-illusztrációk szövegreferenciái

Az előadások után Pusztai Virág és Varga Emőke beszélgetett Máté Zsuzsannával „Az ember tragédiája a művészetekben – az összehasonlító művészettudomány felől” című, 2023-ban megjelent könyvéről.

Az eseményt Varga Emőke tárlatvezetése tárta, aki Kass János Az ember tragédiája illusztráció-sorozatának kiállítását ismertette az érdeklődőkkel.

További információ és fotók: https://www.jgypk.u-szeged.hu/hirek/szte-jgypk-2023/madach-200-ember