Magyar Formatervezési díj 2022

A Dedas kárpitozott közületi ülőbútor család kapta a Kulturális és Innovációs Minisztérium Kultúráér...

iparművészet és tervezőművészet

Hír

2022-10-06 19:00:00

Néprajzi múzeum

Kapcsolódó személyek:

Az idén 43. alkalommal megrendezett Magyar Formatervezési Díj átadó ünnepsége hagyományosan a Design Hét Budapest rendezvénysorozat nyitó eseménye volt. Ez alkalommal a Díj Bírálóbizottsága a Termék kategória különdíját az első termékemnek, a Dedas közületi ülőbútorcsaládnak ítélte. A különdíjat a Kulturális és Innovációs Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkársága ajánlotta fel. Az átadó ünnepségen az oklevelet Jónás Csaba, a kárpitos kivitelező vette át.

A bírálóbizottság indoklása:

"A DEDAS elnevezésű közületi ülőbútor-kollekció darabjai mind anyagukban, mind formailag üde színfoltjaivá válhatnak az unalmas várótermi rostokolásnak. A sorolható, moduláris darabok egy igazán figyelemreméltó inspirációból indultak ki, az 1969–71-ben épült pécsi DÉDÁSZ-számítógépközpont Lantos Ferenc által tervezett homlokzati frízének grafikus elemeiből, amely a Bonyhádi Zománcárugyár közreműködésével készült el. A kortárs képzőművészetben mára ikonikussá vált alkotás emléke megjelenik a textilhuzatok mintázatában, magában hordozva a nemzetköziesség elvét, amely annak idején az épület homlokzatának tervezésénél is fontos szempont volt. A gyártói együttműködésnek köszönhetően az elkészült bútorkollekció letisztult és átgondolt technológiai megoldásokkal emeli ki a magas minőségű és funkcióban gazdag darabokat. A tervező munkáját dicséri a játékos vonalvezetés és a részletekre való kitérés, mint a támlák magassága, ami a priváttér érzetét kelti a várakozó számára. A kollekció nem egy diszciplínát feszeget, hanem emlékeztet minket a különböző iparművészeti területek összefonódásának eredményére. Az egyes darabok formai küldetése megegyezik, ennek következtében a zsűri is egyöntetűen üdvözölte a vidám és kényelmes bútorkollekció sikerét." 1

A díjhoz hagyományosan kapcsolódó kiállítást és az ott bemutatott díjazott alkotásokat november 11-éig lehetett megtekinteni.

Kivitelező: Kárpitos Partner Group Bt.

Tervező: Hevesi Annabella, Line and Round studio

A projekt megvalósítását támogatta a Magyar Divat & Design Ügynökség

Fotók: Rácmolnár Milán, Magyar Formatervezési Tanács, Ekler Artúr

1https://www.sztnh.gov.hu/hu/testuletek/mft/nemzeti-dijak-osztondijak/magyar-formatervezesi-dij/mft-dij/2022

Kapcsolódó fájlok