Esemény

2023-06-12 23:06:00

Józsa Judit Galéria (1053 Budapest, Városház u. 1.)

„MAGYAR HIMNUSZ” JÓZSA JUDIT GALÉRIA: PÁLYÁZATI FELHÍVÁS MŰVÉSZEKNEK

Nemzeti imánk a magyar nemzeti identitás, a közösségi emlékezet, hazaszeretet, hazafiság, hősiesség, önfeláldozás és összetartozás erejének megtestesülése. Mit üzen 2023-ban a Magyar Himnusz a Kárpát-medencei kortárs keresztény magyar alkotók műalkotásain keresztül?

A Józsa Judit Művészeti Alapítvány a Magyar Himnusz 200. emlékéve tiszteletére „Magyar Himnusz” címmel és tematikával, a fenti gondolatok és eszmék mentén nyílt képző-, nép- és iparművészeti pályázatot hirdet kizárólag profi alkotók számára.

A pályázat pontos leírása és a nevezési lap megtalálható a www.jozsajudit.hu honlapon.

Várjuk olyan magyarországi és határon túli magyar képző-, ipar- és népművészek, népi iparművészek kiállításra kész alkotásait (egy pályázó műfajonként - max. 1 db), akik az ősi magyar díszítőművészet néprajzi motívumkincséből merítve, annak forma-, szín- és tárgyi világából ihletődve, azt felhasználva, alkotásaikban a magyar hagyományokat és népszokásokat követik, valamint olyan alkotók műveit is, akik a magyar hagyományokat napjaink igényeivel ötvözve, „újra álmodott” műveket hoznak létre. A legkülönbözőbb műfajokat várjuk: grafika, akvarell, pasztell-, olajfestmény, kollázs, tűzzománc, kerámia, terrakotta, porcelán, üveg, festett fa, fafaragás, csontfaragás, bőr, bronz, domborművek vagy kisplasztikák, szobrok, hímzett vagy szőtt textil, vert csipke, különféle naturáliák – ásványok, termések, gyökerek..., (bizonyos esetekben elvárás a természetes anyaghasználat). A kétdimenziós műveknél (képek, domborművek, reliefek) elvárás, hogy a mű a kiállítóterekben használt acélsodrony klipjére függeszthető legyen. A háromdimenziós térbeli alkotásoknál nincs méretbeli megkötés.

A Józsa Judit Művészeti Alapítvány szakmai zsűrije (a kuratórium és a tanácsadó testület tagjai) döntése szerint a kiállításra méltó alkotások 2023. október 08. – 2023. november 30. között kiállításra kerülnek a Józsa Judit Galéria időszakos kiállítótermében, ünnepélyes és nyilvános megnyitó ünnepséggel október 8-án - Szűz Mária, a Magyarok Nagyasszonya ünnepén - vasárnap 16 órakor.

Felhívom a figyelmet, hogy a Nevezési lap (elérhető a jozsajudit.hu honlapon) kitöltése nélkül érvénytelen a jelentkezés. A Nevezési lapon kérjük, hogy a beküldött mű pontos címe, mérete, értéke Ft-ban, rövid leírása (3-10 mondat) szerepeljen. A pályázaton résztvevőknek pénzjutalom nincs. Minden pályázótól kérünk egy rövid szakmai önéletrajzot (A4-es fél oldal önéletrajz, ars poetica vagy művészeti hitvallás, díjak, elismerések, legfontosabb kiállítások), elérhetőségekkel (cím, telefon, e-mail), e-mailban megküldött „portfoliót” a műveiről vagy akinek van, a honlapja elérhetőségét.

A pályázat beküldési határideje: 2023. szeptember 26., kedd 18 óra.

Beküldési cím: Józsa Judit Galéria (1053 Bp., Városház u. 1. Tel: 00 36 1 951 7334).

Személyes beadásra a nyitvatartási időben van lehetőség a helyszínen Dr. Torda Márta galériavezetőnél: kedd, szerda, csütörtök 14-18 h. Minden egyéb időpontban, pld. határon túlról érkező alkotás átvételét kérem egyeztetni a következő e-mailon:
jozsajuditkorond@gmail.com, vagy telefonszámon: +36 30 9714 850.

Józsa Judit

keramikus, művészettörténész, a Józsa Judit Művészeti Alapítvány elnöke