Hír

2023-10-08 16:00:00

Józsa Judit Galéria, Budapest Városház utca 1.

Magyar Himnusz - Kárpát-medencei keresztény magyar kortárs alkotóművészeti kiállítás

A Józsa Judit Művészeti Alapítvány annak tiszteletére rendezte a Kárpát-medencei kortárs keresztény alkotóművészeti kiállítást, hogy Kölcsey Ferenc 200 éve tisztázta le a Himnuszt.

A Józsa Judit Művészeti Alapítvány annak tiszteletére rendezte a Kárpát-medencei kortárs keresztény alkotóművészeti kiállítást, hogy Kölcsey Ferenc 200 éve tisztázta le a Himnuszt. Józsa Judit beszédében kiemelte, az egységes nemzetben gondolkodáshoz elengedhetetlen a nemzetrészek sajátos gazdagságának megismerése, hogy „teljes képet kaphassunk a magyar kultúráról, mert csak így lehet sikeres a magyar jövőnk”. A kiállítás a Kárpát-medencei alkotóművészeten belül a keresztény alkotóművészetet állítja fókuszba. A tárlaton – a nyílt pályázat mellett meghívásos felkéréssel – a Kárpát-medencéből és Magyarországról 84 művész munkái tekinthetők meg, a kortárs magyar művészeti alkotásokon keresztül megmutatva a nemzeti összetartozás erejét.

A kiállítást Vitályos Eszter, a a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára nyitotta meg. Megnyitó beszédében úgy fogalmazott: „A Himnuszunknak köszönhető az a csodálatos tény is, hogy most is együtt vagyunk, igazi közösségként érezzük egymás hitét és gondolatait. Himnuszunk hívószavára készült el a sok-sok itt látható alkotás, de úgy is mondhatnám, hitvallás.”

A kiállításon Józsa Judit felkérésére, alkotótársaimmal közösen vettünk részt a "Tűz kell Nékem - performansz Kisgyőr tiszteletére" című művészeti produkciónkkal. "Tűz kell Nékem - performansz Kisgyőr tiszteletére"

megnyitó képek: 

http://jozsajudit.hu/album/JJG231008_MHimnusz/

média megjelenések:

http://www.jozsajudit.hu/szoveg/Aktual_files/Kultura.hu231009.pdf

http://www.jozsajudit.hu/szoveg/Aktual_files/MagyarNemzet231009.pdf

http://www.jozsajudit.hu/szoveg/Aktual_files/Multkor231009.pdf

http://www.jozsajudit.hu/szoveg/Aktual_files/Vasarnap.hu231009.pdf