Hír

2024-01-15 09:17:00

Budapest

Magyar kortárs dalokkal a dobogó tetején

A Drahos-Szives Duó ötödik versenygyőzelme kortárs magyar szerzők dalaival

A VIII. Danubia Talents-en nyert első helyezést kimagasló pontszámmal a Drahos-Szives Duó!


A Drahos-Szives Duó 2023-ban tűzte ki célul, hogy kihasználják a kortárs ütőhangszeres művek és az emberi hang adta lehetőségeit együtt. Drahos Evelin, az Operettsznház szopránja és Szives Márton, Pro Arte Aranyérmes ütőhangszeres művész közös alkotásba kezdtek: átformálni vibrafon-ének párosra a hazai szerzők énekes műveit, illetve még több művet ihletni e felállásra.

„Duett-koncert, ahol új formában éljük át az énekes előadás hagyományait. A vibrafon zongoraszerű sokszínűsége, a színészi jelenlét a színpadon és e hang-párosítás lehetőségei olyanok, mintha egy ismert sétányon új látványokat fedeznénk fel.” – fogalmazta meg stílusukat Drahos Evelin.

Szives Márton átirataival a hazai zongora-ének műveket dolgozza fel ösztöndíjas kutatásában: Új technikájával képes szinte módosítás nélkül átültetni a szólamokat hangszereire. Dubrovay László Petőfi-dalait, Dankó Richárd és Zarándy Ákos Pilinszky és Weöres Sándor verseire írt műveit, vitték versenyre múlt évben.

A Duó szakmai és zenei munkáját az elmúlt évben öt alkalommal díjazták:

  • Versünnep Fesztivál: Közönségdíj és Különdíj, 2023
  • Italy Percussive Arts Society: 3. hely, 2023
  • 14th World Open Music Competition: 1. helyezett, 2023
  • International Moscow Music Competition: 1. helyezett, 2023
  • VIII. Danubia Talents: 98/100, 1, helyezett, 2024

A Duó 2024-ben az FSZEK zenei gyűjteményben és Budapest környékén mutatja be új repertoárját: itt követhetik Szives Mártont vagy Drahos Evelint, ahol az eseményekről postolnak.