Hír

2023-10-18 11:21:00

Kanada, Ontario tartomány

Magyar Örökség Hónap Kanadában már második alkalommal

A Kanadai Magyar Vállalkozók Szövetsége és a Torontói Főkonzulátus munkájának eredményeképpen Ontario parlamentje elfogadta a törvénytervezetet: 2022-től minden október „Hungarian Heritage Month”, azaz a magyar örökség hónapja lesz. Tehát idén már második alkalommal rendezik meg az eseménysorozatot

A Kanadai Magyar Vállalkozók Szövetsége és a Torontói Főkonzulátus közös munkájának eredményeképpen Ontario parlamentje 2022. április 7-én elfogadta a törvénytervezetet, amelynek értelmében 2022-től minden október „Hungarian Heritage Month”, azaz a magyar örökség hónapja lesz. Tehát idén már második alkalommal rendezik meg a nagyszabású eseménysorozatot.

Az Örökség Hónap programjai már szeptember közepén elkezdődtek és november közepéig tartanak. Az események helyszínei: Toronto, Windsor, Welland, London, Hamilton, Niagara Falls, Kitchener, Brantford, Ottawa.

A Torontói Magyar Kulturális Központ HungaroFest címmel idén is megrendezte a magyar kulturális és gasztronómiai fesztivált, amelyen a magyarországi zenei fellépő a Don’t stop the Queen Hungarina Tribute Band volt.  

Hivatalosan október 1-én, ünnepi Szentmisével kezdődött a Magyar Örökség hónapja, amelyet Ferenc Leó torontói érsek és Forrai Tamás SJ atya celebrált a Szent Erzsébet Római Katolikus Plébánián, Torontóban. Németh Zsolt, a parlamenti külügyi bizottság elnöke üdvözölte az összejövetelt. A rendezvényen részt vett Tilki Attila országgyűlési tagja, Dr. Vass-Salazar Mária nagykövet, Igaz Máté Árpád ügyvezető, Fürjes Róbert, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának titkárságának vezetője, valamint Springer Bence parlamenti kabinet titkár.

Az érdeklődök részt vehettek és vehetnek az eseménysorozat keretében filmvetítéseken, tudományos ismeretterjesztő és színházi, irodalmi-zenés előadásokon, népi hangszerbemutatón, vesperás komolyzenei koncerten, könyvbemutatón, istentiszteleten és misén, meglátogatják a HUVAC kiállítását. A programsorozat részeként gála- és borvacsorát, valamint több bált is szerveznek.

A hónap kiemelt eseménye az október 23-i hétvégén az 1956-os forradalomra és szabadságharca való megemlékező műsorok, zászlófelvonás, koszorúzás, és ünnepi műsor mellett ismét magyar nemzeti színekkel világítják majd ki a Niagara vízesést és most először a Windsor-i Városházát is.

Különlegessége az idei Örökség Hónap programjainak, hogy október 27-29. között első alkalommal rendezik meg a Törőcsik Mari Filmfesztivált Torontóban. Az alábbi magyar filmek lesznek láthatóak:

Blokád (rendező: Tősér Ádám, 2022)

Játszma (rendező: Fazekas Péter, 2022)

Édes Anna (rendező: Fábri Zoltán, 1958)

Magasságok és mélységek (rendező: Csoma Sándor, 2022)

Hat hét (rendező: Szakonyi Noémi Veronika, 2022)

Háromezer számozott darab (rendező: Császi Ádám, 2022)

Rodolfó – Vigyázat, csalok! (rendező: Géczy Dávid, 2022)

Kellemes Apokalipszist! (rendező: Géczy Dávid, 2023)

Pragma (rendező: Szelestey Bianka, 2022)

Sose lesz vége (rendező: Somossy Barbara, 2022)

A Place to Call Home – Ahol otthon érzem magam (rendező: Witek Ducki)

A helyi Kodály és Rozmaring Néptáncegyüttesek mellett, Magyarországról is számos előadóművész és produkció érkezik. Ezek az alábbiak:

„Jövendölés. Életképek Petőfi Sándor életéből”. Írta és a verseket válogatta: Linka Ágnes Előadja: Brunner Márta, Siposhegyi Zsolt, Plaszkó Bence

“Magyar akarok maradni” -Papp Gyula és Sárdy Barbara zenés irodalmi előadása

Gulyás Ferenc és Gáspár Álmos népi hangszer bemutató

Csík János és a Mezzo koncert

„Füst a szemében. Cseh Tamás története és dalai” Szabó Balázs és Vecsei H. Miklós előadása

Nagy Ibolya és Klement Terézia Lehár Ferenc műsora

Takáts Tamás koncert

Dr. Stark Tamás, az MTA Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa tudományos ismeretterjesztő előadásai “Az ukrajnai háború hatása Közép-Európára”, “A szovjet munkatáborok magyar foglyainak története a második világháború után új szovjet források tükrében” címmel

Felvidékről Écsi Gyöngyi népdalénekes, bábművész, református lelkész szolgálatában istentisztelet lesz, továbbá Felvidékről mesélő bábszínház előadás is.

Fotók forrássa:

https://www.facebook.com/HunConsulate.Toronto