Hír

2023-08-18 13:06:00

Budapest

Megjelent a Paradigma Ariadné szerkesztésében elkészült Jutasi olvasókönyv

Ennek az olvasókönyvnek az a célja, hogy ezt a radikális átalakulást mutassa be a veszprémi Jutasi úti lakótelep történetén keresztül – olvasmányosan.

A 20. század első felében tetőző lakhatási válságra Magyarországon végül a század második felében érkezett két markáns válasz. Az egyik a falvak arculatát lényegesen átalakító sátortetős kockaház volt, a másik a házgyári lakótelep-építészet. Mindkettő hozzájárult ahhoz, hogy a világháborúk, forradalmak és határátrajzolások sújtotta ország nagyszámú hajléktalan, vagy vállalhatatlan körülmények között élő állampolgára végül emberhez méltó lakhatási körülmények közé jutott. Ennek jelentősége, szerencsére, ma már sokunk számára nem felmérhető. A fűtés, a hűtés, a vezetékes víz, az angol WC és az egynél több szobás lakások már átlagosnak számítanak, így igen nehéz elképzelni, hogy milyen lehetett nagyszüleink élete.

Ennek az olvasókönyvnek az a célja, hogy ezt a radikális átalakulást mutassa be a veszprémi Jutasi úti lakótelep történetén keresztül – olvasmányosan. Hogy ezt a történetet nem éreztük bemutathatónak a teljes hazai lakótelep-építészet és a 20. századi nemzetközi építészeti viszonyok bemutatása nélkül, nem abból fakad, hogy a Jutasi úti lakótelep ne lenne egyedi. Sokkal inkább abból, hogy minden ilyen, a korban létrejött lakótelep – az egyediségeivel együtt – egy meglehetősen kötött hatalmi, gazdasági és építőipari összefüggésben jött létre. A szocialista Magyarország egy harmincéves periódusa volt a magyar történelem egyetlen olyan korszaka, amikor építészet, építőipar és a lakhatás problémájának kezelése gyakorlatilag egyetlen házgyári rendszerben „tömbösödött”. Ez pedig a Jutasi úti lakótelepet, és az ottani élet lehetőségeit is meghatározta.

Ezért is döntöttünk úgy, hogy nem tanulmánykötetet vagy történelmi albumot szerkesztünk, hanem olvasókönyvet. Egy olyan szöveggyűjteményt, amely közérthetően igyekszik bemutatni, hogy mennyire fontosak a lakótelepeink általában a Magyarország szempontjából, és ezen belül azt, hogy mennyire meghatározó a Jutasi úti lakótelep Veszprém szempontjából.

Ez a kötet bárhol felcsapható, és az olvasó előtt két lehetőség áll: elmélyedhet az öt nagy tanulmány egyikében, amelyek az országos léptéktől a lakószoba léptékéig követik végig a házgyári építészet fontosabb állomásait, a középpontban a Jutasi úti lakótelep építéstörténetét bemutató szöveggel. Ám ha az olvasónak kevesebb ideje van, választhatja a húsz, illusztrált kisebb fejezet egyikét is, amely vagy nemzetközileg és kultúrtörténetileg keretezi a hazai lakótelep-építészetet, vagy a Jutasi úti lakótelep életéből mutat be egy-egy történetet, intézményt, személyt.

A lakótelepeket lehet csúfnak, szürkének és embertelennek tartani, de ha csak erre koncentrálunk, elfelejtkezünk a jelentőségükről azt illetően, hogy létrejöttüknek is köszönhetjük, hogy igen sokan emberi körülmények között élhetnek a 21. században. Veszprém esetében a város lakosságának majdnem harmada.

A kiadvány Veszprém VMJV Önkormányzata, az Agóra Veszprém Kulturális Központ és a Pro Veszprém Nonprofit Kft. együttműködésének keretében jött létre.

A kiadvány a TOP-6.9.2-16-VP1-2018-00001 Közösségfejlesztés Veszprém város településrészein című projekt keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával valósult meg.

A kötetet kiadja a Pro Veszprém Nonprofit Kft. megbízásából a Paradigma Ariadné Kft.

A kötet tanulmányainak szerzői: Keller Márkus, Ware-Nagy Orsolya, Nagy Szabolcs, Mészáros Ábel, Vörös Kati

A kötet ismereterjesztő fejezeteinek szerzői: Winkler Márk, Hulesch Máté, Smiló Dávid

Tartalmi koncepció és szerkesztés: Paradigma Ariadné

Grafikai terv, illusztrációk, tördelés: Kiss Virág