Hír

2023-12-15 22:25:00

Megjelent két új balatoni témájú könyv

Összel megjelent Bartha Dorka Balaton Offseason című könyve és Bolla Zoltán Balatoni modernizmus és art deco című kötete.

Idén se maradunk új balatoni témájú könyv nélkül. Szerencsére a magyar tenger építészete és épített örökségének sorsa még mindig aktuális és felkarolt téma. 

A Balaton Offseason - amikor a magyar tenger partja kiürül - Bartha Dorka instagram oldalára gyüjtött képek, történetek és utánajárások albumba rendezése. A könyv közel 10 év gyüjtőmunkája a balatoni nyaralokról, szezonon kívül megörökítve. A kötet fontossága többek között abban rejlik, hogy olyan "sérülékeny építészeti emlékeket és tájakat örökít meg, melyeket az eltünés fenyeget" (könyvajáló részlet, kedveslaszlo.hu) vagy talán már csak a könyvben láthatuk öket. 

Bolla Zoltán könyve konkrét korszakra fókuszál, és abből az időből hoz 350 épületet. A tájegységenként bemutatott épületeken túl a kötet foglalkozik a nyaralási életforma és a nyaralóépítészet magyarországi kialakilásával is.

Akkor is érdemes mindkét kötetbe bele lapozni, ha nem érdekel minket mélyebben a balatoni építészet, mert az ikonikus épületeken túl, olyan épületeket is szembe jöhetnek, amik valami kellemes régi emléket idéznek fel bennünk.