Hír

2023-09-01 13:00:00

Megjelent Mona Dániel Zene című könyve

Átfogó, ismeretterjesztő könyv a zene minden ágáról alsó tagozatos gyerekek számára. A sok kép, a nagy betűméret és a rövid mondatok segítik a saját olvasást, a különböző műfajokra kiterjedő ajánlott zenék listája pedig jó kiindulási alap lehet a zenehallgatás elkezdéséhez.

A Babilon Kiadó MI MICSODA című szériájának OLVASÓ alsorozatának célja, hogy az 1-3. évfolyamba járó gyerekeknek saját olvasás útján adjon új tudásokat. A könyvek mindig egy-egy természettudományos / földrajzi / biológiai / művészeti stb. témát vesznek górcső alá. A számos külföldi alapműből születő fordítás mellett a kiadó időről időre rendel vadonatúj köteteket, így készült Mona Dániel zenetörténész Zene című könyve is, amely 64 oldalon mutatja be a zene születését, történetét és műfajait.

A kötet főszereplője Füli, a sivatagi róka, aki nagy fülekkel rendelkezik, énekhagja viszont finoman szólva nem olyan szép... Ennek ellenére nagyon szereti a zenét (hiszen a zene szeretetéhez nincs szükség tehetségre vagy zenei adottságokra), így ő vezeti végig a gyerekolvasókat az évszázadokon és műfajokon átívelő úton. A gazdag képanyagban felbukkan egy Korniss-fotó, a gyerekek megismerhetik Bach családi pecsétjét, de illusztrációt kap a teremin is.

Az egyes fejezeteket tudáspróba zárja, ahol a hol tréfás, hol elgondolkodtató kérdéseken keresztül az olvasók azonnal felmérhetik frissen szerzett tudásukat. A könyv végére a magyar és világi népzene, a jazz, a pop, valamint a klasszikus zene alapvető ismertetőjegyei is feltárulnak.

Szerző: Mona Dániel
Illusztrációk: Kelemen Czakó Rita
Szerkesztő: Rozgonyi Sarolta
Felelős kiadó: Babai Éva, a Tessloff és Babilon Kft. ügyvezetője