Esemény

2023-12-02 16:00:00

Marcali Múzeum

"... Messiás született az éjszaka, betlehemi jászolba..."

Nemzetközi Betlehemes Találkozó és Kiállítás. Válogatás napjaink Somogy, Veszprém és Zala vármegye népművészeti alkotásiból.

Csikné Bardon Réka csabrendeki csuhéfonó Betlehemi-jelenete is meghívást kapott a Marcaliban megrendezésre kerülő Nemzetközi Betlehemes Találkozóra és Kiállításra. "Messiás született az éjszaka, betlehemi jászolba..." címmmel 2023. december 02-án nyíló kiállítás válogatás napjaink Somogy, Veszprém és Zala vármegye népművészeti alkotásiból. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával létrejövő rendezvény mottója: "Betlehem nélkül nincs Karácsony!"

"Valóban fontos, hogy mindig szemünk előtt legyen, hogy mi is a karácsonyi ünnepkör üzenete, s egy kedves betlehemi-jelenet ábrázolás otthonunkban ráirányíthatja erre figyelmünket- vallja az iparművész, aki az egészen parányi dióbetlehemektől, a különböző kobaktök - és vesszőbetlehemeken át egészen a nagyméretű (csaknem egy méteres) faistállóit népesíti be csuhéból megformált figuráival. - Van nekünk egy kis faházunk. Úgy hívjuk: "Karantén-kunyhó". A bezártság kényszer-időszakában építettük, hogy a gyerekek a közös családi építkezésre emlékezzenek csak...! A Karantén-kunyhó nekünk egy nagyon bensőséges, családi pont ... !! Számomra a bibliai Betlehem is a családot és a családban rejlő erőt, támaszt, védelmet, szeretetet jelképezi, a betlehem-készítés pedig évről-évre egyre mélyebb és lelkileg gazdagabb ünnepvárást jelent. Nagyon hálás vagyok ezért! Karantén-kunyhónk ihlette a Marcaliba meghívást kapott Betlehemi-alkotásunkat is, amelynek stilizált faistállóját párommal, Csik Tamás kovácsmesterrel készítettünk. Amikor a kovácsműhely megtelik faforgáccsal, mindig valami bensőségesés szeretetteljes születik...Mi mindig kunyhókat építünk."

A kiállítás 2024. január 31-ig látogatható a Marcali Múzeumban.